Cand stim ca bebelusul are astm? Astmul, unul dintre cele mai comune probleme respiratorii intalnite la copii, este o inflamatie care micsoreaza caile respiratorii, ceea ce duce la probleme de respiratie. Un atac de astm poate fi provocat de alergeni, cum este polenul sau parul de animale; poluarea, cum ar fi fumul de tigara; infectii respiratorii virale sau, cateodata, inhalarea unui aer rece.
Bebelusul poate avea astm daca tuseste foarte mult, mai ales noaptea, ori se confrunta cu eczema, are alergii sau exista si un istoric medical familial, scrie Baby Center.
Conform unei cercetari a Colegiului American de Alergie, Astm si Imunologie (American College of Allergy, Asthma ans Immunology, presc. ACCAI), astmul si alergiile pot fi ereditare atunci cand vorbim de perioada de sarcina. Pe de alta parte, daca amandoi parintii sunt alergici, exista riscul de 75% ca si copilul sa se confrunte, ulterior, cu alergii. Daca doar unul dintre parinti este alergic, exista sanse de 30 sau 40% ca si copilul sa faca mai tarziu alergie. Daca niciunul dintre parinti nu este alergic, atunci sansele sunt mai reduse ca si copilul lor sa dobandeasca alergie (10-15%).
Vezi si video Cum gestioneaza criza de astm copilul bolnav si parintele acestuia
Alergologul Michael Foggs, presedintele ACCAI, precizeaza ca alergia si astmul se pot dezvolta mai intai in uter, inainte ca factorul genetic sa joace un rol important in ambele afectiuni.
Intr-un studiu, cercetatorii de la ACCAI au identificat ca, problema infectioasa a mamei in timpul perioadei de sarcina afecteaza uterul, si, astfel, creste riscul fatului de a dezvolta in copilarie astm si alergii. Alergologul Mitch Grayson, membru al ACCAI, sustine ca „pentru acesti copii care sunt foarte devreme expusi la factori alergeni, precum praful din casa ori animale, exista riscul ca acestia sa devina mult mai sensibili pana la varsta de cinci ani”.
Cercetatorii din cadrul ACCAI au analizat 513 femei insarcinate din Germania si pe cei 526 de copii ai mamelor. Chestionarele au fost completate anual, incepand de la varsta copiilor intre trei si 12 luni pana la varsta de cinci ani. In fiecare dintre familiile acestora exista un parinte care avea astm sau eczema.
Vezi si video Tratamentul astmului alergic la copii
Medicul pediatru, Karen Gill, scrie in articolul „Identificarea si Tratarea Astmului la bebelusi” (2017) in Healthline, ca 80% dintre copiii care au astm au avut deja simptomele inainte de varsta de 5 ani.
Simptomele astmului la bebelusi
Bebelusul, in general, are caile respiratorii mai mici fata de un adult, prin urmare, chiar si o mica inflamatie a cailor respiratorii poate provoca o problema serioasa. Majoritatea simptomelor astmului apar la bebelusi sub forma de:
- Respiratie grea. In acest sens, poti observa ca burtica bebelusului creste sau se misca mai tare decat este normal atunci cand respira;
- Gafait in activitati care nu cer efort fizic;
- Harait sau respiratie suieratoare;
- Tusitul in mod frecvent;
- Respiratul foarte rapid;
- Oboseala;
- Dificultatea de a manca, de a suge;
- Tenul sau buzele pot avea o culoare pala sau invinetita. Totodata si unghiutele bebelusului se pot invineti, scrie medicul pediatru pentru Healthline.
Este bine de stiut ca nu tot timpul respiratia suieratoare sau tusitul sunt cauzate de de astm. Practic, sunt multi bebelusi care haraie, dar au alte simptome frecvente. Astfel, este greu sa-ti dai seama daca bebelusul va avea astm pana cand vor avea cel putin doi, trei ani.
Specialistii inca nu au descoperit precis care sunt cauzele astmului dezvoltat la bebelusi. In schimb, un factor poate fi ereditatea. Exista riscul ca o mama care fumeaza in timpul sarcinii sa nasca un copil care, ulterior, sa dezvolte astm.
O infectie virala poate fi de multe ori cauza simptomelor astmului, in special la copii sub sase luni.
Este important sa ii arati doctorului istoricul medical a bebelusului, precum schimbarile de-a lungul timpului, simptomele prezente, potentialele alergene, cum raspunde la mancare sau in alte imprejurari etc.
Vezi si video Teste si determinari care stabilesc diagnosticul de astm bronsic la copil
Daca medicul pediatru suspecteaza bebelusul ca ar avea astm, el va trebui sa stie, initial, cum va reactiona la tratamentul medicamentos atunci cand exista probleme de respiratie. In cazul in care respiratia devine mult mai usoara in urma administrarii tratamentului, acest lucru ii va confirma medicului pediatru diagnosticul de astm, mai precizeaza medicul pediatru.
El poate aduce in discutie si o radiografie ori un test de sange. Daca inca te simti ingrijorat cu privire la problemele micutului, atunci poti apela mai departe, de exemplu, la un medic pediatru alergolog sau un medic pediatru pneumolog. Cu toate acestea, pentru un copil atat de mic cum este bebelusul, este putin dificil in diagnosticarea astmului.
Pediatrul poate sa nu recomande imediat testarea alergiilor decat daca simptomele apar in jurul unui anumit lucru, cum ar fi un animal sau un aliment. Alergia la alimente este rareori o cauza a astmului la sugari, dar poate fi un declansator al eczemelor, arata Academia Americana de Pediatrie.
In cazul complicatiilor, bebelusul trebuie dus de urgenta la spital.
In tarile slab dezvoltate, dar si in tarile mediu dezvoltate, doar 37% de bebelusi mai mici de sase luni sunt alaptati. Specialistii nu au gasit asocieri intre alaptat si probleme alergice, precum astmul, sau alte probleme, cum ar fi colesterolul. Laptele de mama protejeaza impotriva infectiilor la copii, creste inteligenta, si foarte probabil, reduce diabetul zaharat sau obezitatea, se arata intr-un studiu al Lancet, numit „Alaptatul in secolul 21, epidemiologie, mecanisme si efecte” (Breastfeeding in the 21st century: epidemiology, mechanisms, and lifelong effect), 2016, publicat la Biblioteca Nationala de Medicina a Statelor Unite ale Americii (SUA).
„Daca asupra factorilor poluanti, de exemplu, nu se poate spune ca avem un control direct, ce putem face noi, ca parinti, este sa avem grija ca cei mici sa se dezvolte armonios, sa le cladim un sistem imunitar puternic, sa-i hranim sanatos, sa le permitem doar ocazional bauturile carbogazoase in meniu etc. Suprasolicitarea copilului, dupa programul de la scoala, aduce o slabire a sistemului imunitar”, precizeaza medicul pneumolog, Ion Eparu, pentru Adevarul (2018).
Vezi si video Copilul astmatic trebuie evaluat multidisciplinar
Autor: Andreea Borcila