Avortul, un drept legiferat, dar greu de accesat in Romania anului 2019, este concluzia Centrului FILIA, care in parteneriat cu ECPI – Centrul Euroregional pentru Initiative Publice, a publicat in iunie 2019 raportul ”Refuzul la efectuarea avortului la cerere in Romania”. In Romania peste 10.000 de femei au murit ca urmare a interzicerii avortului in perioada comunista, iar ingradirea accesului femeilor la intrerupere de sarcina la cerere conduce la avorturi facute in conditii improprii.
Citeste si Papa Francisc compara avortul cu angajarea unui asasin
Rezultatele raportului sunt ingrijoratoare, potrivit Andradei Cilibiu, reprezentanta Centrului FILIA, care inaintea publicarii raportului a transmis o adresa catre Ministerul Sanatatii pentru a afla care sunt masurile pe care institutia le va lua pentru a asigura accesul tuturor femeilor la intreruperile de sarcina la cerere. Monitorizarea a fost realizata in luna aprilie 2019, inaintea sarbatorilor de Paste. Din cele 158 de spitale publice care au fost contactate si care au infrastructura necesara pentru a face intreruperi de sarcina:
- Se fac intreruperi de sarcina oricand in 40 de spitale din 24 de judete, niciunul din Bucuresti (25.3% din spitalele care au raspuns).
- Nu se fac intreruperi de sarcina la cerere in timpul sarbatorilor religioase in 36 de spitale
- din 19 judete (22.7% din spitalele care au raspuns).
- Nu se fac deloc intreruperi de sarcina la cerere in 51 de spitale din 29 de judete (32.2% din spitalele care au raspuns).
- Nu am putut primi mai multe informatii prin telefon in 31 de spitale (19.6% din spitalele care au raspuns).
Atragem atentia ca nu exista educatie sexuala in scoli, desi 76% dintre romani considera ca ar trebui sa fie predata (Barometru de Gen. Romania 2019). In plus, aceasta problema survine pe fondul lipsei unui program national de contraceptie si planning familial care sa asigure in mod gratuit accesul femeilor la metode contraceptive. Lipsa accesului la educatie sexuala si metode contraceptive creste numarul sarcinilor nedorite si a problemelor de ordin medical, cat si al nasterilor in randul adolescentelor.
Organizatia Natiunilor Unite a recunoscut ca a nega dreptul femeilor la intreruperi de sarcina in conditii sigure, constituie un act de violenta impotriva femeilor (CEDAW si CRPD, 2018).
Citeste si O lege care interzice avortul in aproape toate formele sale