Atentie la canicula! Avem grija de noi, dar si de ceilalti!

Foto: TopLine MD

Atentie, urmeaza cateva zile de canicula! Si ne dorim sa ai grija de tine si de cei dragi tie in aceasta perioada. Stim ca sunt multe lucruri pe care le cunosti, dar uneori unele mici idei merita a fi actualizate.

In primul rand, sa avem in gand ideea ca trebuie sa avem grija de noi, dar si de ceilalti.

Neaparat, in perioadele de canicula este recomandat consumul zilnic de lichide (minimul ar fi intre 1,5 – 2 litri), fara a astepta sa apara senzatia de sete. Specialistii sustin ca este necesar un pahar de apa (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute, mai ales daca suntem afara, mergem sau facem o activitate fizica.

Citeste si: Bebelusul se poate deshidrata foarte repede!

Medicii ne sfatuiesc sa consumam in fiecare zi cat mai multe fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii) deoarece acestea contin o mare cantitate de apa. O doza de iaurt degresat produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa. Ar fi minunat sa ai cate o limonada la indemana. Iti oferim aici o reteta simpla de limonada clasica.

Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii.

Este obligatorie evitarea bauturilor cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. Pe parcursul zilei este bine sa facem dusuri caldute, fara a ne sterge de apa, iar daca avem aer conditionat, aparatul trebuie reglat astfel incat temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decat temperatura ambientala.

Daca este absolut necesar sa ne expunem la soare intre orele amiezii trebuie sa folosim o tinuta adecvata: palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise, ochelari de soare. Nu uita nici de crema cu protectie solara!

Evita activitatile in exterior care necesita un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc) si aveti grija de persoanele dependente de voi (copii, varstnici, persoane cu dizabilitati) oferindu-le, in mod regulat lichide, chiar daca nu vi le solicita.

Pastrati contactul permanent cu vecini, rude, cunostinte care sunt in varsta sau cu dizabilitati, interesandu-va de starea lor de sanatate.

Citeste si: Reteta zilei: Inghetata de vanilie, pentru zile caniculare

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here