Alergii alimentare la bebelusi: cum se manifesta

alergii alimentare

In primul an de viata, substantele alergene care provoaca cele mai frecvente alergii sunt: albusul de ou, proteina din laptele de vaca (lactoza), glutenul, pestele, anumite fructe (piersica, banana etc.) si unii aditivi alimentari.

Alergiile alimentare pot aparea la orice varsta, dar cu precadere la sugari si copii mici, deoarece ele sunt legate de dezvoltarea lenta a tesutului mucoaselor. Pe masura ce copilul creste, membrana mucoaselor se dezvolta si poate ajuta copilul sa invinga alergia. In timp, alergiile pot disparea si nu vor mai necesita un regim alimentar adaptat, in special daca ele se manifesta inaintea varstei de trei ani. Cu toate acestea, anumite alergii, precum cele la gluten, peste, nuci, au sanse reduse de a trece de la sine. Aparitia si intensitatea alergiilor depinde de mai multi factori, precum cei ereditari, varsta la momentul expunerii la substanta alergena sau cantitatea de aliment ingerata.

Alergii alimentare: cum se manifesta?

Din nefericire, alergiile alimentare au simptome dintre cele mai diferite. Reactiile alergice se pot manifesta la nivelul pielii, nasului, ochilor sau chiar al plamanilor, sub forma de urticarie, rinita sau astm alergic. In ceea ce priveste alergia digestiva, tulburarile caracteristice sunt durerile abdominale, diareea cronica, starea de voma, asociate sau nu cu manifestari cutanate (urticarii).

Pentru a testa daca un aliment este greu tolerat de organismul micutului si produce alergii, este recomandat ca dupa o pauza de aproximativ o luna sa ii redai alimentul suspect la doua dintre mesele unei zile. Daca apar din nou reactii alergice, atunci rezultatul este cert – alimentul respectiv trebuie evitat cel putin cateva luni, timp in care sensibilitatea organismului la substanta respectiva poate scadea sau chiar disparea.

Daca micutul tau are intoleranta la lactoza, un bun inlocuitor in alimentatia sa este branza tofu. Dupa varsta de sase luni, branzica tofu cremoasa cu pastarnac poate reprezenta o masa consistenta si gustoasa.

Branza tofu cremoasa cu pastarnac

Ingrediente:

100 ml apa;
un pastarnac de marime medie;
un cartof de marime medie;
75 g branza tofu;
sucul de la o jumatate de portocala;
50-200 ml lapte.

Mod de preparare:

Pastarnacul si cartoful se curata de coaja, se spala si se taie cubulete.
Se pune apa la fiert intr-o craticioara.
Se adauga cubuletele de cartof si pastarnac si se acopera vasul etans.
Se fierbe inabusit timp de 10 minute, pana se inmoaie legumele.
Legumele fierte, impreuna cu branza tofu si sucul de la o jumatate de portocala se paseaza, obtinandu-se astfel 4-8 portii de piure fin.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here