Alergii alimentare la bebelusi: cum se manifesta

Imagine de amyelizabethquinn de la Pixabay

In primul an de viata, substantele alergene care provoaca cele mai frecvente alergii sunt: albusul de ou, proteina din laptele de vaca (lactoza), glutenul, pestele, anumite fructe (piersica, banana etc.), unii aditivi alimentari etc.

Alergiile alimentare pot aparea la orice varsta, dar cu precadere la bebelusi si copii mici, deoarece ele sunt legate de dezvoltarea lenta a tesutului mucoaselor. Pe masura ce copilul creste, membrana mucoaselor se dezvolta si poate ajuta copilul sa invinga alergia. In timp, alergiile pot disparea si nu vor mai necesita un regim alimentar adaptat, in special daca ele se manifesta inaintea varstei de trei ani. Cu toate acestea, anumite alergii, precum cele la gluten, peste, nuci, au sanse reduse de a trece de la sine. Aparitia si intensitatea alergiilor depinde de mai multi factori, precum cei ereditari, varsta la momentul expunerii la substanta alergena sau cantitatea de aliment ingerata.

Alergii alimentare: cum se manifesta?

Alergiile alimentare au simptome dintre cele mai diferite. Reactiile alergice se pot manifesta la nivelul pielii, nasului, ochilor sau chiar al plamanilor, sub forma de urticarie, rinita sau astm alergic. In ceea ce priveste alergia digestiva, tulburarile caracteristice sunt durerile abdominale, diareea cronica, starea de voma, asociate sau nu cu manifestari cutanate (urticarii).

Pentru a testa daca un aliment este greu tolerat de organismul micutului si produce alergii, este recomandat ca dupa o pauza de aproximativ o luna sa ii redai alimentul suspect la doua dintre mesele unei zile. Daca apar din nou reactii alergice, atunci rezultatul este cert – alimentul respectiv trebuie evitat cel putin cateva luni, timp in care sensibilitatea organismului la substanta respectiva poate scadea sau chiar disparea.

Atentie! Este important sa te adresezi medicului pediatru care te poate indruma catre un alt specialist.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here