Pachetelul de la scoala: ce trebuie sa contina

Pachetelul de la scoala: ce anume trebuie sa contina, ce produse putem sa alegem astfel incat sa fie si gustoase, dar si sanatoase si bineinteles pe placul copiilor, sunt informatii pe care le veti afla de la Dr. Elena Țambrea, medic la Clinica de Nutriție KiloStop.

Citeste si Cum ar trebui sa arate un meniu echilibrat la gradinita?

Odata cu redeschiderea scolilor, cu totii, parinti si copii, lasam in urma vara si ne mobilizam pentru un start cat mai bun in noul an scolar.

Listele cu lucruri de luat in vacanta sunt inlocuite cu listele nesfarsite de cumparaturi pe care acum apar caietele, creioanele, cariocile, acuarelele, ghiozdanele, penarele si o multime de lucrusoare atat de necesare micilor scolari.

In toata aceasta agitatie multi dintre noi uitam insa de atat de neinsemnatul pachetel care trebuie sa isi faca si el loc in rucsacul de scoala. De multe ori parintii prefera sa lase la alegerea celor mici momentul mesei de la scoala fie ca aceasta inseamna banuti de buzunar sau pranz la cantina scolii. Din pacate niciuna dintre aceste optiuni nu poate fi controlata de catre parinti, astfel incat sa stim cu certitudine ce fel de alimente ajung pana la urma in farfuriile micutilor.

Asa ca, tot ce ne ramane de facut este sa ne mobilizam si sa adaugam pe lista de cumparaturi si cateva alimente care sa ne ajute sa alcatuim un pachetel rapid pentru scoala.

Dr. Elena Tambrea, medic nutrtionist la clinica Kilostop

Este recomandat sa tinem cont de preferintele copiilor atunci cand alegem alimentele in locul lor insa, bland si ferm totodata, este nevoie si sa eliminam de pe masa si din lista de cumparaturi alimente precum: crenvurstii, salamurile, mezelurile procesate, branzeturile maturate, ciocolata, napolitanele, pufuletii, snacks-urile, croissantele si orice tip de patiserie precum si sucurile carbogazoase.

In locul acestora putem sa alegem dintr-o varietate larga de produse gustoase si sanatoase care vor veni si cu un aport insemnat de energie pt micii eroi. Iata cateva exemple: lipie integrala, paine integrala, branzica de vaci, cascaval degresat, unt degresat, carne (muschi, piept de curcan sau pulpa de curcan), ou fiert si legume proaspete care nu trebuie sa lipseasca de la nicio masa principala. Cele mai potrivite legume pentru sandvisuri indiferent ca impaturim o lipie sau ca alegem sandvisul clasic cu paine sunt: ardeiul, salata verde, rosiile si castravetii rondele.

In functie de perioada petrecuta la scoala putem sa adaugam in pachetel si un fruct spalat si usor de transportat precum: o banana, un mar, doua nectarine, o portocala, 3-4 prune sau, din cand in cand, odata sau de doua ori pe saptamana o felie de placinta de mere sau dovleac gatita in casa.

Pentru cei care nu au timp sa se gandeasca prea mult la pachetelul de maine sau pur si simplu nu au imaginatie iata si un exemplu: lipie integrala sau doua felii de paine, doua felii de cascaval sau doua linguri de branzica de vaci, pulpa de curcan fiarta sau coapta fara piele tocata la cutit, doua frunze de salata si cateva rondele de rosii.

In acest mod, zi dupa zi, veti oferi copiilor dvs  un pranz sanatos si gustos care va deveni obisnuinta si prin care puteti sa aveti controlul asupra alegerilor lor alimentare.

Vezi si Hai la scoala/gradinita!

Autor: Dr. Elena Țambrea, Clinica de Nutriție KiloStop

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here