Tocofobia sau frica severa de nastere. Cauze, simptome, terapie

Sursa foto: Metro.co.uk

Este firesc sa te simti putin anxioasa sau sa te ingrijorezi cu privire la durerile contractiilor, la interventiile medicale sau la momentul nasterii. Insa, pentru unele dintre femei, aceasta fobie fata de sarcina si fata de travaliu poate fi de-a dreptul coplesitoare si le poate afecta starea de spirit din fiecare zi. Daca ingrijorarea este normala pentru o viitoare mamica, o persoana care sufera de tocofobie poate chiar sa intarzie sau sa excluda o sarcina.

Fobia de nastere este o afectiune mentala care presupune o teama severa, excesiva fata de sarcina si fata de momentul nasterii. Aceasta afectiune este denumita si „tocofobie” sau, mai bine spus, fobia de nastere. Tocofobia vine de la grecescul „tokos” care inseamna „nastere, urmas”, iar „phobos” care inseamna „frica”.

Pentru unele dintre femei, aceasta frica coplesitoare le lasa, pur si simplu, un gust amar atunci cand se gandesc doar la ideea de a avea o sarcina.

Tocofobia este o teama atat primara, cat si secundara. Ce inseamna acest lucru?

Tocofobia primara apare in cazul femeilor care nu au dat nastere niciodata, scrie The Conversation. Pentru aceste femei, frica a aparut in urma unor experiente traumatizante, printre care numaram: abuzul sexual, viol, avort, pierderea sarcinii sau intamplari neplacute la spital. De altfel, exista posibilitatea ca ele sa fi auzit povesti infricosatoare despre cat de dificil poate fi momentul nasterii sau se poate ca aceste femei sa fi privit prea multe documentare sau programe TV care le-a portretizat o imagine de ansamblu periculoasa sau rusinoasa despre sarcina.

Citeste si Ditta Depner: „Nasterea poate fi frumoasa, asa cum a fost ea menita sa fie!”

Tocofobia secundara poate aparea in cazul femeilor care au mai avut nasteri de-a lungul timpului, dar care s-au ales cu experiente neplacute, traumatizante chiar, in momentul in care au nascut, ceea ce le-a declansat o frica incontrolabila la ideea de a mai avea inca o sarcina.

Femeile care sufera de tocofobie au diferite cauze de declansare a fricii, care provin din diverse experiente de viata. Este dificil faptul de a prezice care dintre femei va suferi de tocofobie, desi specialistii au identificat o legatura preexistenta cu anxietatea, depresia sau alte probleme de sanatate.

Referitor la femeile gravide care sufera de tocofobie, tind sa solicite operatia de cezariana pentru a evita, pe cat posibil, nasterea pe cale naturala. Desi aceste persoane par sa fie exagerate, in realitate sufera de o trauma si de o teama foarte intense.

Cateva dintre femei gasesc ca sarcina este ea insasi dificila, in special atunci cand burtica incepe sa creasca si sa creasca, iar miscarile bebelusului din pantec par sa fie inspaimantatoare. Anxietatea, insomnia, noptile nedormite, tulburarile de alimentatie, depresia antenatala sau depresia post-natala, cosmaruri, frica de moarte la nastere, ritm cardiac crescut, respiratie rapida, atacuri de panica, transpiratie, agitatie, plans, isterie, plans la vederea unei femei gravide pe strada sau la auzul cuvantului „travaliu”, „sarcina”, toate acestea sunt consecinte ale tocofobiei.

Aceste indicii ale fobiei de nastere pot aparea, mai mult, in timpul travaliilor lungi atunci cand mamica vede diverse ustensile care vin in sprijinul ei si in facilitarea expulziei bebelusului. Alteori, mamele care sufera de tocofobie pot fi mai putin satisfacute in legatura cu nou-nascutul acestora, iar ideea de a avea inca o sarcina poate fi infricosatoare pentru ele, mai precizeaza The Conversation.

Citeste si Marius Romila: “Sarcina este ceva firesc si nasterea trebuie sa fie ceva pe masura”

Cum se poate trata frica de nastere?

Pentru aceste femei, este important sa stie ca nu sunt singure pe acest drum inconfortabil si ca pot cere ajutorul atunci cand nu fac fata presiunii si temerilor. In acest caz, antidepresivele prescrise de medicul psihiatru si consilierea psihoterapeutica (terapia cognitiv-comportamentala) sunt cele mai comune metode pentru a combate aceasta afectiune. De ajutor pot fi si cabinetele care lucreaza cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) unde sedintele de psihiatrie si de psihoterapie vor fi gratuite.

Pe langa sedintele de psihoterapie, persoanele care sufera de tocofobie isi pot gasi sprijinul alaturi de alte persoane care au trecut printr-o nastere sau care au experimentat, la randul lor, intamplari neplacute. Povestile de viata aduc oamenii suferinzi mai aproape unul de celalat si pot trece mai usor peste dificultati. O alta varianta esentiala este ajutorul venit din partea obstetricienilor care pot detalia mai multe aspecte ale sarcinii si travaliului.

„Cred ca fobia a inceput in perioada adolescentei. Mai tarziu, am crezut ca este vorba despre o stare de anxietate, insa nici la varsta adulta nu imi disparuse. Ma simt inconfortabil in preajma femeilor insarcinate deoarece nu stiu despre ce sa vorbesc”, povesteste o mamica pentru site-ul Naste natural.

Potrivit Very Well Family, iata de ce trebuie sa tii cont:

  • Impartaseste-ti sentimentele/starile/emotiile cu medicul tau;
  • Opteaza pentru un plan al conceperii si mentinerii unei sarcini. Spune-i medicului tau ce nevoi, asteptari si dorinte ai referitor la sarcina;
  • Impartaseste-ti experientele persoanelor in care ai incredere;
  • Evita, pe cat posbil, povestile „horror” despre sarcina/travaliu;
  • Ia parte la cursuri prenatale dedicate parintilor;
  • Vorbeste cu un psiholog despre ceea ce simti.

Un diagnostic corespunzator este necesar pentru a nu confunda tocofobia secundara cu tulburarea de stress post-traumatic (TSPT) sau cu depresia post-natala. Asa cum am mentionat anterior, aceste stari intense de ingrijorare, anxietate afecteaza viata unei persoane care sufera de tocofobie zilnic.

Chiar si barbatii se pot confrunta cu tocofobie. Specialistii au sugerat ca barbatii pot avea o teama coplesitoare cu privire la starea de sanatate a partenerului de cuplu, dar si a copilului, conform Very Well Family.

Citeste si Recuperarea de dupa nastere: lucruri despre care prea putini vorbesc

Autor: Andreea Borcila 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here