Terapia cu PRP nu este noua. Platelet Rich Plasma(PRP), adica plasma autologa imbogatita cu plachete -trombocite este folosita in special in chirurgia estetica pentru pentru tratamentul estetic al ridurilor sau cicatricilor la nivelul fetei, gatului, decolteului, mainilor, scalpului in scopul de a rejuvena pielea. Terapia vampir, asa cum a denumit-o chirurgul estetician Charles Runels, are diverse aplicatii si in ortopedie, stomatologie, iar mai nou in ginecologie. Potrivit dr. Andreas Vythoulkas, indicatia este noua in ginecologie si vine din Grecia, de la clinica Genesis Athens, acolo unde a pornit un studiu in acest sens si chiar exista rezultate la femeile aflate la premenopauza si menopauza care au utilizat metoda.
,,Terapia cu PRP se foloseste in clinica din Atena, acolo este omologata. Femeile tratate chiar au fost la menopauza sau premenopauza si au nascut copii”, a precizat dr. Andreas Vythoulkas, medic obstetrica ginecologie, specialist infertilitate la Clinica Genesis Athens din Romania.
Aflat in perioada 23-24 iunie 2018 la Congresul International pentru Turism Medical, din Insula Kos, dr. Konstantinos Pantos, seful clinicii Genesis Athens din Grecia, promotorul acestei terapii a declarat ca PRP are un mare potential pentru ca este singurul tratament pentru femeile aflate la menopauza si premenopauza. ,,Noi avem cupluri din toata lumea, inclusiv din Romania avem zeci de paciente pe care le tratam cu aceasta terapie relativ noua. Avem si doctori si profesori din lumea intreaga care vin la noi sa invete tehnica”, a precizat dr. Pantos.
Vezi si Cum pot deveni mamici femeile cu trombofilie
In Romania, procedura inca nu este omologata pentru ginecologie
Ce este de fapt PRP si in ce consta procedura, ne-a explicat dr. Vythoulkas. ,,Injectarea plasmei din sange propriu, recoltam sange, selectam anumite celule si celulele respective sunt injectate apoi in ovare. S-a demonstrat ca la o mare parte din femeile care au rezerva ovariana redusa, care se afla la premenopauza sau menopauza, prin injectarea plasmei din sange in ovare se activeaza o rezerva care exista acolo in ovare, dar nu era folosita. S-a demonstrat stiintific ca o rezerva ramane in ovar si atunci cand femeia intra la menopauza”.
In prezent, procedura ,,vampir” in ginecologie se aplica in Grecia, in Spania, in Anglia si in USA. In Romania, procedura inca nu este omologata pentru ginecologie. Potrivit dr. Andreas Vythoulkas, in Romania trebuie mai intai rezolvata problema legislatiei pentru infertilitate, nu exista inca o lege de reproducere umana a sanatatii. Dupa ce legislatia va fi finalizata, se vor reglementa multe lucruri si va fi mai usor pentru toata lumea”, a spus medicul optimist ca noua terapie va putea fi aplicata curand si la noi.
Cine poate beneficia de terapia cu PRP
Femei din toata lumea au mers la Genesis Athens in Grecia pentru aceasta procedura si au si nascut. Dar sunt atent selectate cele carora li se indica terapia ,,vampir.” Desi procedura le este indicata femeilor care au o rezerva ovariana foarte redusa, adica femeilor care se afla la premenopauza, se iau mai multe lucruri in considerare atunci cand se decide PRP, de la istoricul pacientei, cum arata ovarele ecografic , pana la valoarea AMH-ului (procedura e utila cand Hormonul anti-Mullerian, adica AMH are valoarea sub 1). ,,Exista si cupluri in cazul carora rezerva ovariana este redusa si nu e necesara terapia cu PRP. Este o solutie individualizata pe care o da medicul”, a spus dr. Vythoulkas.
Procedura dureaza doua zile, o zi recoltarea si a doua zi injectarea. Metoda nu are efecte adverse si ajuta foarte mult in privinta numarului si calitatii ovocitelor, necesare in fertilizarea in vitro. Dar dupa terapia cu PRP, femeile pot ramane insarcinate si natural.
E bine sa stiti!
Dupa 35 ani, rezerva ovariana incepe sa scada mult, iar dupa 40 ani chiar drastic. Sunt insa si femei care intra la premenopauza la 25 ani si din pacate apar din ce in ce mai multe cazuri.
Autor: Alexandra Manaila
Vezi si Primul studiu despre infertilitate din Romania: un cuplu din cinci are probleme