Primul studiu despre infertilitate din Romania: un cuplu din cinci are probleme

Asociatia pentru Reproducere Umana din Romania a prezentat Primul studiu despre infertilitate din Romania, potrivit caruia un cuplu din 5 are probleme de infertilitate. In Romania, 16.8% din populatia fertila studiata s-a aflat sau se afla intr-o situatie de infertilitate. Procentul creste semnificativ daca ne raportam la cei care isi doresc copii cat mai curand. Astfel, aproximativ 1 din 4 cupluri care isi doreste cat mai curand un copil nu a reusit sa obtina o sarcina pana in prezent, desi incearca de 1-5 ani (27%). La acestia se adauga 11% care persevereaza in incercarea lor de mai bine de 5 ani, conform studiului initiat de Asociatia pentru Reproducere Umana din Romania (ARUR).

Vezi si Ce ar trebui sa stie cuplurile diagnosticate cu infertilitate la finalul primei vizite la medicul specialist?

Studiul a fost realizat in perioada aprilie-mai 2018, pe esantion online, reprezentativ din punct de vedere sex si varsta pentru populatia din Romania, femei in limita de varsta 25-45 ani, respectiv barbati in limita de varsta 25-60 ani; baza totala de 4680 respondenti (eroare statistica +/-1.4%). Populatia tinta (contingentul demografic fertil): femei 25-45 ani si barbati 25-60 ani, intr-o relatie cu partener in segmentele vizate; baza totala de 3331 respondenti (eroare statistica +/-1.7%).).

Comportamentul reproductiv a suferit transformari importante peste tot in lume, iar fertilitatea scade intr-un ritm accelerat si in Romania, situandu-se sistematic sub nivelul de inlocuire a generatiilor (de circa 2,1 nascuti-vii la o femeie).

Astfel, in 2017, in mediul urban, indicatorul conjunctural al fertilitatii in Romania a fost de 1,2 copii pentru fiecare femeie cu varsta intre 15 si 49 de ani din mediul urban, potrivit Institutului National de Statistica. Varsta mamelor la nasterea primului copil este intr-o crestere accelerata, iar acest lucru are drept consecinta escaladarea problemelor de fertilitate care sunt direct corelate cu varsta. De la 23,1 ani in 1997, pana la 27,1 ani, in 2017. In mediul urban varsta la care femeile au primul copil este chiar mai mare, de 28,7 ani, iar in Bucuresti – chiar de 30,3 ani, conform Institutului National de Statistica.

“Aceasta cercetare este foarte importanta pentru noi, fiindca ne duce cu un pas mai aproape de intelegerea cuplurilor care au probleme de fertilitate. Este prima cercetare de acest gen si ea vine intr-un context foarte potrivit, la debutul Programului de Reproducere Asistata pentru Bucuresti. In reproducerea asistata, progresul este extraordinar, iar acum sansele cumulate sunt foarte mari (nu vorbesc de sansa pe incercare, ci de sansa cumulata). Avem si noi un Subprogram National FIV/ET, vom avea unul la Bucuresti – ar fi util si pentru noi ca medici, si pentru cupluri, sa lucram putin la indicatorii de performanta intemediari, nu numai finali, precum timpul pana la sarcina pe cuplu (pe care cuplurile il apreciaza foarte mult), costul pe sarcina, gradul de stres sau de usurinta a tratamentului pentru a cunoaste si partile mai putin placute. Asteptam provocari in materie de colaborare, atat cu Ministerul, cat si cu Primaria”, ne-a declarat prof. dr. Radu Vladareanu, presedintele Asociatiei de Reproducere Umana din Romania.

Vezi si Echilibru emotional versus infertilitate

Conform aceluiasi studiu, in Romania, cei mai multi dintre cei care nu pot obtine o sarcina merg la medicul ginecolog in incercarea de rezolvare a problemei de infertilitate (91%) si doar o parte la medicul specialist in infertilitate (38%). Dintre cei care au mers la medic, 54% nu intentioneaza sa apeleze la o procedura medicala pentru a obtine o sarcina, iar dintre cei 46% care intentioneaza sa faca acest lucru, 20% apeleaza la Subprogramul National FIV/ET, in timp ce 28% se imprumuta fie la prieteni, fie la banca, majoritatea (88%) apeland si la resursele proprii.

“Cel putin declarativ, 46% dintre cupluri vor sa se trateze. Haideti sa nu ii dezamagim”, a mai precizat prof. dr. Radu Vladareanu, presedintele Asociatiei de Reproducere Umana din Romania.

45% dintre cei care nu pot sa obtina o sarcina vad stresul drept responsabil pentru acest lucru, iar 21% cred ca motivul pentru care nu au inca un copil este pentru ca “Nu vrea Dumnezeu”. Pe de alta parte, principalele cauze de infertilitate feminina identificate de medici sunt probleme la nivelul trompelor uterine (23%), probleme la nivelul uterului (22%), endometrioza (17%), rezerva ovariana redusa (15%). Dintre cele de natura masculina identificate de medici, problemele la nivelul spermogramei conduc detasat, cu un procent de 72%.

“Stresul nu este un motiv de infertilitate absolut. In cazul in care un cuplu are deja un an de contact neprotejat si nu a rezultat o sarcina, trebuie sa apeleze la un medic specialist in infertilitate. Cu siguranta, cauza care impiedica formarea unei sarcini ascunde o patologie, o afectiune, care trebuie sa fie tratata si inlaturata pentru a putea obtine sarcina”, este de parere dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate.

Dintre cei cu probleme de infertilitate care au apelat la tratament de specialitate, 60% au obtinut o sarcina in mai putin de 2 ani de la initierea tratamentului.Potrivit studiului ARUR, dintre cei care incearca  de mai bine de un an sa aiba copii, 81% sunt casatoriti, 25% sunt din Bucuresti/Ilfov, 74% dintre cei cu potential de infertilitate au studii universitare sau postuniversitare. 47% au un venit de peste 5.000 lei net pe familie, iar 76% dintre cei care nu reusesc in acest moment sa aiba un copil au o locuinta proprietate personala. Aceste cifre contureaza un profil al cuplurilor cu problem de infertilitate cu un statut social peste media nationala.

“Femeia pana la 30 de ani trebuie sa aiba deja primul copil nascut, pentru ca, altfel, in afara problemelor existente de infertilitate, situatia se agraveaza cu avansarea in varsta. Din pacate, femeile se ocupa de cariera in detrimentul copiilor”, este de parere dr. Andreas Vythoulkas.

Vezi si Consultatii gratuite de Ziua Fertilitatii

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here