Ce inseamna analize preconceptionale si de ce sunt acestea importante?

Photo by MART PRODUCTION from Pexels

Cand vine vorba de analize preconceptionale, medicul va evalua starea ta de sanatate generala si va solicita investigatii specifice uzuale sau in functie de conditiile in care se afla organismul tau si de antecedentele familiale.

Specialistul te va intreba despre obieceiurile alimentare, despre cata miscare faci, despre munca si despre stilu tau de viata. El va vrea sa stie despre afectiunile existente deja in familia ta cum ar fi diabetul, hipertensiunea arteriala sau problemele genetice. De asemenea, este foarte indicat sa ii spui daca ai avut probleme menstruale, pierderi de sarcina, avorturi sau sarcini extrauterine.

Testele de sange

Pentru a vedea daca exista incompatibilitati intre sangele tau si al partenrului tau, este necesara determinarea grupei sangvine si a RH-ului. In afara de acestea, medicul iti va solicita sa faci si alte teste de sange printre care hemoleucograma care poate depista daca suferi de anemie și care este nivelul de minerale și vitamine din organismul tau. Vei mai face si teste obisnuite precum glicemie, uree, creatinina, care pot evidentia existenta anumitor boli, teste pentru boli cu transmitere sexuala si testele pentru hepatita de tip B si C.

Din sange se identifica si anticorpii pentru anumite afectiuni precum rubeola, pacientele neimunizate putand fi vaccinate pentru a prezenta protectie cel putin pe perioada sarcinii.

De asemenea, se identifica si anticorpii pentru anumite parazitoze (de exemplu toxoplasma) si pentru anumiti virusi (cum ar fi citomegalvirus).

Masurarea tensiunii arteriale

Este bine sa stii ca viitoarele mamici cu afectiuni cardiace sau hipertensiune arteriala reprezinta paciente cu risc, fiind mai expuse complicatiilor, motiv pentru care afectiunea preexistenta sarcinii trebuie sa fie perfect echilibrata. Daca ai astfel de probleme vei fi instruita in legatura cu tratamentul adecvat cu risc minim in perioada sarcinii.

Examenul pelvian

Un control pelvian standard il va lamuri pe medicul tau daca uterul, ovarele si celelalte organe ale tale sunt sanatoase si functioneaza normal. Daca ai infectii sau alte probleme cum ar fi fibromul sau chisturile ovariene, le poti trata si astfel iti maresti sansele de a avea o sarcina sanatoasa in viitor. Anumite afectiuni pot afecta si complica sarcina.

Testul Papanicolau

De regula, este indicat ca Testul Papanicolau sa se faca o data pe an. Cum se face? De la nivelul colului uterin si vaginului se recolteaza probe pentru depistarea unei posibile infectii locale care se manifesta in vreun fel sau nu are simptome vizibile. Este foarte importanta efectuarea acestei investigatii inainte de a concepe un copil pentru ca anumite microorganisme (ureaplasma, microplasma, clamidya) care pot exista in aceasta zona nu dau simptomatologie specifica, dar pot afecta sarcina.

Sumarul de urina si urocultura

Medicul iti va recomanda sa faci si analize de urina pentru a identifica eventuale infectii ale tracturilor urinare sau diabetul. Infectiile urinare au fost asociate cu dificultati in sarcina, greutate mica la nastere sau nastere prematura si, cu siguranta, iti doresti sa eviti astfel de probleme.

Evaluarea functionarii tiroidei

O functionare lenta a tiroidei poate provoca intreruperea spontana a sarcinii, infertilitate sau probleme in dezvoltarea fatului. Mai ales daca ai avut in trecut probleme cu tiroida, este indicat sa faci teste specifice inainte de a ramane insarcinata.

Testele genetice

Aproximativ 2-3% dintre copii se nasc cu defecte majore. Este indicat sa soliciti teste genetice daca in istoricul familiei tale exista cazuri de boli genetice sau daca ai trecut de 35 de ani.

Sfat Superbebe:

In cazul in care testele efectuate au rezultate pozitive, se recomanda niste analize suplimentare, pentru a avea confirmarea sau infirmarea diagnosticului. Nu te ingrijora, consulta-ti medicul si informeaza-te pentru a putea lua cele mai bune decizii.  Pentru a evita riscuri in evolutia sarcinii legate de anumite carente de vitamine si minerale, este bine sa te asiguri ca dieta ta iti asigura tot necesarul.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here