Ghidul complet al unei preconceptii sanatoase

Imagine de Free-Photos de la Pixabay

Daca citesti acest articol, probabil ca iti doresti sa devii mama si nu ai ramas insarcinata deocamdata. Aproximativ 85% din cuplurile din intreaga lume reusesc sa conceapa destul de repede un copil si speram ca tu si partenerul tau va aflati printre ele.

A existat o perioada in viata fiecareia dintre noi cand nu ne doream sa ramanem insarcinate, mai exact in adolescenta, si cand stiam ca un singur contact sexual neprotejat poate duce la aparitia unei sarcini.

Din pacate, conceptia unui copil nu intervine asa de usor, mai ales dupa varsta de 35 de ani. Si, chiar daca esti mult mai tanara de atat si iti calculezi fara gres zilele fertile, trebuie sa stii ca exista aproximativ 20% sanse ca in timpul ovulatiei sa ramai insarcinata. Majoritatea specialistilor sunt de parere ca se poate vorbi despre infertilitate abia dupa ce, timp de un an de zile, un cuplu a intretinut cu regularitate relatii sexuale neprotejate, iar sarcina intarzie sa apara. De aceasta data, nu vom vorbi despre infertilitate, ci, mai exact, despre ceea ce poti face pentru a ajunge mult mai repede si mai usor la o sarcina sanatoasa.

Inainte sa incepi…

In momentul in care incepi sa te gandesti la cat de frumos ar fi sa faci un copil, va trebui sa iei in considerare cateva aspecte legate de pregatirea corpului tau, care va trebui sa fie capabil sa dea nastere unei noi vieti. De aceea, acolo unde este cazul, va trebui sa te gandesti serios la eliminarea din viata ta a trei elemente extrem de nocive: alcoolul, tutunul si cafeaua.

Cafeaua poate creste riscul aparitiei endometriozei, una dintre cauzele cunoscute ale infertilitatii. Cantitati semnificative de alcool pot duce la subrezirea conceptiei, iar fumatul poate afecta calitatea spermei si duce la accelerarea eliberarii ovulelor. O alta masura pe care va trebui sa o iei pentru a-ti pregati organismul inainte de conceptie va fi aceea de a spune „nu“ efortului fizic exagerat.

Majoritatea specialistilor sunt de acord ca activitatea fizica si sportul sunt benefice pentru organism, atat inainte de sarcina, cat si in timpul ei sau dupa nastere, atata vreme cat medicul nu ridica problema incidentei unei probleme de sanatate. Insa aici este vorba de activitate fizica in conditii moderate, nu exercitii zilnice si solicitante de aerobic, care pot duce la stoparea ovulatiei.

Tot inainte de conceptie, va trebui sa reflectezi putin asupra modalitatilor de controlare a greutatii corporale. A cantari prea mult sau prea putin poate duce la ovulatii neregulate sau infrecvente. Se spune ca femeile al caror indice de masa corporala se incadreaza intre valorile 19 si 25 sunt in perioada lor de fertilitate maxima. Si, nu in ultimul rand, uita de stres si de depresie, acolo unde este cazul. Exista dovezi clare asupra faptului ca starile emotionale negative pot ingreuna procesul de conceptie, mai ales in cazul femeilor.

Primii pasi catre o sarcina sanatoasa

Se spune ca niste parinti responsabili isi programeaza din timp conceperea mostenitorului si venirea lui pe lume, tocmai pentru a-l primi in cele mai bune conditii. In cazul in care sarcina apare pe nepregatite, tot ceea ce trebuie sa faci este sa te programezi cat mai repede la un consult medical pentru a-ti face toate investigatiile necesare. De aceasta data, vom vorbi despre ceea ce, in conditii ideale, orice viitor parinte ar trebui sa faca inainte de conceptie.

Asadar, in momentul in care incepi sa te gandesti la un copil, fa-ti o programare la medicul ginecolog, pentru a-ti face toate testele necesare, cum sunt cele impotriva infectiilor, a bolilor cu transmitere sexuala si pentru a-ti prescrie vitaminele prenatale, mai ales cele ce contin acid folic. Tot specialistul te va sfatui cand si cum sa renunti la pilulele anticonceptionale (daca este cazul) si te va invata cum sa-ti calculezi perioada fertila, determinand ziua ovulatiei.

In farmacii se gasesc teste de ovulatie care se elibereaza fara prescriptie medicala si care sunt capabile sa monitorizeze nivelul hormonului luteinizant, acesta modificandu-se cu 24-36 de ore inainte de ovulatie.

Cand ovulezi, volumul mucusului cervical este in crestere si isi modifica consistenta, devenind mai diluat.  Pentru a ramane insarcinata, trebuie sa ai contact sexual cu partenerul tau.

Specialistii recomanda relatiile sexuale din doua in doua zile, incepand cu cateva zile inainte de ovulatie si alte cateva dupa. In cazul unui ciclu normal de 28 de zile, acest lucru inseamna din ziua a 10-a si pana in ziua a 18-a, numerotarea pornind de la prima zi de menstruatie.

Si daca nu ramai insarcinata?!

In primul rand, nu trebuie sa-ti incarci niciodata mintea cu astfel de intrebari, nu mai devreme de un an de incercari si mai ales daca ai sub 35 de ani. In cazul in care ceva din istoricul tau medical te impiedica sa ramai insarcinata, precum o boala cu transmitere sexuala sau o operatie pelviana, cere sfatul medicului specialist dupa aproximativ sase luni de incercari nereusite. Acelasi sfat si in cazul in care ai trecut de varsta de 35 de ani, deoarece calitatea ovulelor scade odata cu varsta.

Este esential ca si partenerul tau sa-si faca anumite analize (inclusiv, test de fertilitate). Cele mai raspandite cauze ale infertilitatii masculine sunt varicocelul (venele dilatate din scrot) si obstructia canalului seminal, doua probleme care pot fi foarte usor corectate printr-o interventie chirurgicala care nici macar nu necesita internare.

Cu cat ai mai mult peste 35 de ani si cu cat este mai complicat istoricul tau medical, cu atat este mai indicat sa mergi la un medic cu experienta in probleme de fertilitate. Specialistul poate corecta foarte multe dintre probleme cu ajutorul unei simple operatii chirurgicale, al suplimentelor hormonale sau al altor medicamente. Nu uita ca, exista posibilitatea de a concepe un copil si cu ajutorul tehnicilor de reproducere asistata.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here