Cele mai comune cauze ale avortului spontan

Pierderile de sarcina petrecute in primul trimestru sunt atat de comune incat majoritatea medicilor obstetricieni le considera o parte normala a procesului de reproducere. Acest lucru nu le face, insa, mai usor de depasit.

Citeste si: Marturisirile cutremuratoare ale unor femei despre pierderea sarcinii

Fie ca este vorba de o sarcina dorita un timp indelungat, fie de un “accident” fericit, durerea pricinuita de pierderea unui copil poate fi sfasietoare. In urma unui avort spontan raman, de obicei, sentimente de vinovatie si intrebari fara raspuns in sufletul mamei, care se intreaba ce ar putea face pentru a preveni repetarea situatiei. Adevarul este insa ca este posibil ca motivul pentru care sarcina s-a oprit din evolutie sa ramana un mister. Totusi, exista teste care pot scoate la suprafata problemele, mai ales daca avorturile sunt recurente, potrivit publicatiei online parenting.com.

Iata care sunt cele mai comune cauze ale avorturilor spontane nonrecurente si recurente:

  •  Anomaliile cromozomiale

„Modificarile structurilor cromozomilor sunt vinovate de cel putin 60% din avorturi”, sustine Bryan Cowad, membru al Colegiului American al Obstetricienilor si Ginecologilor.
Fiecare persoana are, in mod normal, 23 de perechi de cromozomi – un set provine de la mama, iar celalalt de la tata. In unele cazuri, insa, calitatea spermatozoidului sau a ovulului poate fi compromisa, una dintre cele doua celule avand defecte, motiv pentru care pot aparea probleme in alinierea acestor perechi de cromozomi. Atunci apar anomalii cromozomiale la nivelul embrionului, sarcina sfarsindu-se, de multe ori, printr-un avort spontan.

Daca ai suferit deja un avort spontan, ai rabdare. Pentru ca nu ai avut, totusi, probleme in a ramane insarcinata, sansele ca acest lucru sa se intample din nou, iar sarcina sa poata fi dusa la termen in conditii sanatoase, sunt foarte mari. Daca, totusi, aceasta situatie se repeta, apeleaza la un specialist si fa un test genetic, menit sa iti indice daca avorturile spontane au loc din cauza anomaliilor cromozomiale.

  • Anomaliile uterine si cervixul incompetent

Daca uterul tau are o forma anormala sau este divizat (uter septat), avortul spontan se produce din cauza ca embrionul nu se poate implanta sau din cauza ca, odata implantat, acesta nu primeste toate substantele de care are nevoie pentru a supravietui. Anomaliile uterine sunt vinovate de aproximativ 10% din sarcinile pierdute prematur. Un cervix incompetent este, de asemenea, o cauza frecventa, deoarece spre sfarsitul primului trimestru de sarcina fetusul este destul mare, iar cervixul incepe sa se proemine in vagin. Daca cervixul este slabit, nu va reusi sa tina fetusul in interiorul uterului.

In cele mai multe cazuri, obstetricienii recunosc aceste probleme dupa mai multe sarcini oprite din evolutie. Vestea buna este ca uterului septat poate fi corectat printr-o interventie chirurgicala, in timp ce un cervix incompetent poate fi tinut inchis prin intermediul unei proceduri numite cerclaj. In ambele cazuri este recomandata odihna la pat si, in situatii extreme, spitalizarea pe o anumita perioada din sarcina.

  •  Bolile autoimune

Daca femeia sufera de o boala autoimuna, corpul ei percepe spermatozoidul drept „intrus”, astfel ca il distruge. Totusi, in situatiile in care spermatozoidul fecundeaza ovulul, rezultatul fiind un embrion, exista posibilitatea ca organismul mamei sa accepte sarcina. Totodata, in cazurile mai putin fericite, embrionul nu poate fi acceptat de corpul femeii.

Inca nu s-a descoperit un tratament sigur pentru aceasta problema, majoritatea masurilor fiind experimentale. Cu toate acestea, unii medici reusesc sa trateze cu succes femeile insarcinate care sufera de boli autoimune recomandand aspirina, heparina si anumiti steroizi.

  •  Boli netratate precum afectiunile tiroidale si diabetul 

Problemele cu glanda tiroida si diabetul sunt asociate cu mediile uterine nefavorabile, efectele acestor afectiuni facand dificila supravietuire embrionului.

Hipertiroidismul si hipotiroidismul, precum si diabetul zaharat necontrolat, pot fi, de obicei, tinute sub control cu ajutorul medicamentelor. De asemenea, este foarte important sa tii cont de recomandarile medicului in ceea ce priveste stilul tau de viata si alimentatia.

  • Sindromul ovarelor polichistice

Doctor Jonathan Scher Sursa FOTO: ovatemp.squarespace.com

Sindromul ovarelor polichistice este una dintre cele mai frecvente cauze ale avortului recurent. Femeile care sufera de aceasta afectiune au un nivel ridicat de testosteron in organism, hormon care poate provoca menstruatie si ovulatie neregulate. Intalnit adesea la femeile care sufera de diabet zaharat, sindromul ovarelor polichistice poate provoca o rezistenta la insulina chiar si in cazul femeilor care nu sufera de diabet, impiedicand endometrul sa se dezvolte corespunzator.

Tratamentul cu antidiabetice orale, precum metformina, s-au dovedit a fi eficiente in cazul femeilor care sufera de sindromul ovarelor polichistice.

  • Infectiile bacteriene

In tractul genital, atat feminin cat si masculin, traiesc o multime de microorganisme inofensive, insa alaturi de ele se gasesc adesea si bacterii care pot cauza probleme, inclusiv un risc ridicat de avort. Mycoplasma hominis si ureaplasma urealyticum sunt, de pilda, doua astfel de bacterii. La femei, acestea pot provoca inflamarea endometrului, facand astfel imposibila supravietuirea embrionului. Prezenta acestora fiind asimptomatica, sigura modalitate de a fi depistate este testarea. Astfel de infectii pot fi tratate cu antibiotice prescrise de medic.

  •  Stil de viata 

„Nicotina ajunge in placenta si interfereaza cu procesul de transport sanguin si dezvoltare fetala”, spune doctorul Jonathan Scher, specialist în probleme de fertilitate. Astfel, riscul unui avort in primul trimestru de sarcina este doua ori mai mare in randul fumatoarelor. Consumul de mai mult de doua bauturi alcoolice pe zi este, de asemenea, asociat cu pierderile de sarcina. De aceea, cel mai bine este sa renunti la obiceiurile nocive inainte de a incerca sa ramai insarcinata.

Semnele unui avort spontan

In primul trimestru de sarcina sangerarile usoare sunt normale, insa daca experimentezi crampe asemanatoare, ca intensitate, cu cele menstruale, sau dureri abdominale severe si sangerari abundente, este posibil sa suferi un avort spontan. Suna de urgenta medicul obstetrician. Dilatarea colului uterin este un semn al avortului.

Citeste si: Intrebarea “cand o sa ai un copil?” doare!

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here