Turneul educational „Refractie. Dialoguri despre autism”

Autismul, un subiect actual al societatii romanesti, este pus in discutie prin turneul educational „Refractie. Dialoguri despre autism”, cu primul si singurul spectacol de teatru performativ cu valoare de document, ce include sase orase din tara, arata un comunicat remis MEDIAFAX.

Vezi si Copiii sunt spectatori de weekend ai Festivalului Amim’est 2018

„Refractie” este un proiect itinerant care se desfasoara in lunile septembrie si octombrie in Brasov, Campia Turzii, Cluj-Napoca, Bistrita Nasaud, Suceava si Campulung Muscel.

Reprezentatia dureaza 50 de minute, iar intrarea este libera, in limita locurilor disponibile.

Piesa „Refractie” se adreseaza in primul rand familiilor persoanelor cu tulburare de spectru autist, elevilor, studentilor in formare, cadrelor didactice, specialistilor implicati direct sau indirect in problematica autismului, autoritatilor publice locale, ONG-urilor, dar si publicului larg interesat de astfel de evenimente, arata initiatorii.

In fata spectatorilor, reprezentatia este sustinuta de actrita Nicoleta Lefter, coregrafa Silvia Calin si de elevul Andrei Ostrowski, in varsta de 14 ani. Proiectul unic pe scena din Romania are la baza un efort sustinut de cunoastere a perceptiei copiilor si adultilor cu autism, oferind astfel publicului ocazia de a intelege mai bine universul interior al acestora si modul in care fiecare dintre noi interactioneaza cu lumea din jur.

Vezi si Autism: metode sigure si distractive de a „imblanzi” simptomele acestei tulburari comportamentale

Fiecare reprezentatie este urmata de discutii cu publicul, moderate de un specialist din comunitatea locala implicat direct in problematica autismului, explica organizatorii. Materialele care stau la baza spectacolului au fost adunate si prelucrate de echipa proiectului si apartin urmatoarelor persoane diagnosticate cu autism: Cleo (7 ani), Robert (18 ani), Dudu (11 ani), Cezar (15 ani), Manu (6 ani), Jim Sinclair (56 ani). Muzica a fost compusa special pentru acest spectacol de Alexandru Salagean (Dudu, 11 ani).

Demersul asociatiei Uma Ed Romania a debutat luni, la ora 19.00, la Sala Studio a Teatrului „Sica Alexandrescu” din Brasov. Seria spectacolelor continua la Cluj-Napoca (9 octombrie, Urania Palace), Suceava (11 octombrie, Teatrul „Matei Visniec”), Bistrita Nasaud (12 octombrie, Centrul Cultural Dacia), Campulung Muscel si Campia Turzii.

Afla detalii despre seminarul “Povestea nasterii naturale”, organizat de www.superbebe.ro si Baby Expo, in cadrul Salii Polivalente. 

Sursa: Mediafax

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here