Muzeul Municipiului Bucuresti invita copiii la Caravana Muzeelor, in august

Muzeul Municipiului Bucuresti invita copiii, in luna august, la Caravana Muzeelor, o plimbare prin mai multe institutii de profil, proiectul adaugandu-se demersurilor Scoala de Vara si Scoala de Astronomie dedicate de organizatori celor mai mici vizitatori, arata un comunicat remis MEDIAFAX.

Activitatile de vacanta organizate de Muzeul Municipiului Bucuresti (MMB) sunt dedicate copiilor cu varste cuprinse intre 6 si 10 ani si se desfasoara pana pe data de 7 septembrie, de miercuri pana vineri, intre orele 10.00 si 12.00.

Vezi si Ateliere de arta pentru copii, tur ghidat si concerte, la Muzeul National de Arta Contemporana

Primul eveniment, „Istoria unei familii: familia Ligia si Pompiliu Macovei”, propune, in perioada 1 – 3 august, o valorificare a Colectiei de arta Ligia si Pompiliu Macovei. Astfel, miercuri, de la ora 10.00, cei mai mici vizitatori sunt asteptati sa descopere casa si povestea familiei Macovei, lucrarile colectionate de arhitectul diplomat si de sotia acestuia, pictorita.

„Vom afla despre cartile pentru copii ilustrate de Ligia Macovei. In cadrul atelierului, vom ilustra o poveste scurta cu creioane colorate si tempera”, spun cei de la muzeu.

Joi, tot de la ora 10.00, plimbarea are ca tema mobilierul pictat si ceramica traditionala, aducand in prim-plan faptul ca pasiunea de a colectiona a sotilor Macovei a inceput cu arta populara.

„Vom descoperi obiectele aduse din numeroasele lor calatorii si vom picta la atelier figurine utilizand motive traditionale”, promit organizatorii.

Vineri, este randul unei incursiuni in artele decorative. „Colectia Macovei este variata si cuprinde, alaturi de pictura si arta populara, si obiecte de arta decorativa. Le vom descoperi povestea si vom picta cu acrilic pe sacosa de panza”, se arata in comunicat.

A doua saptamana a lunii august, se concentreaza tot pe o istorie, cea a familiei Maria si dr. George Severeanu, intre 8 si 10 augus. Astfel, pe 8 august, de la ora 10.00, vizitatorii sunt invitati sa descopere „Cum a devenit doctorul George Severeanu colectionar”. Sunt prezentate inceputurile colectiei doctorului Severeanu si sunt spuse povestile obiectelor colectionate cu sprijinul sotiei sale, Maria Severeanu. Cum mai toti colectionarii au cate un portret realizat de un artist celebru, la atelier, cei mici invata sa realizeze cu acrilic pe panza portretul doctorului Severeanu.

Pe 9 august, tema este Case din Bucurestiul de la sfarsitul secolului al XIX-lea, vorbindu-se despre o resedinta tipica pentru perioada, cu decoratia sculptata in lemn de nuc sau de stejar si cu ornamente aurite, iar in atelier copiii vor schita, in pastel, o camera speciala pentru colectia lor.

Pe 10 august, de la ora 10.00, intalnirea este dedicata „Obiectelor pretioase”, fiind prezentate valori precum colierul Mariei Severeanu, compus din 44 geme si camee si asamblat la Paris acum aproape 100 de ani, dar si bratari, cercei si tezaure monetare, iar la atelier este predat design-ul unei bijuterii sau al unei monede.

Vezi si Muzeul Astra din Sibiu gazduieste Olimpiada „Mestesuguri artistice traditionale”

Lumii oamenilor de stiinta, familia Minovici, ii este dedicata perioada 15-17 august, la Muzeul dr. Nicolae Minovici. Pe 15 august, de la ora 10.00, este momentul intalnirii cu „Vara in parcul Vilei cu clopotei”. Doctorul Nicolae Minovici si-a dorit ca vila construita in stil neoromanesc sa fie inconjurata de o gradina minunata, la care a contribuit si sculptorul decorativ Wilhelm August von Becker. Vor fi prezentate plantele din parcul muzeului si se va vorbi despre motivele vegetale din decoratia fatadei Vilei cu clopotei. In cadrul atelierului, va fi realizat un peisaj in tehnica mixta.

Pe 16 august, de la ora 10.00, este prezentata „Ceramica romaneasca” pe care doctorul Nicolae Minovici a colectionat-o cu multa pasiune. Sunt descrise metodele inedite utilizate pentru expunerea colectiei de ceramica, iar aplicatia practica propune tehnici de a decora un obiect cu acrilic, folosind motivele preferate.

In ultima zi dedicata muzeului, 17 august, de la ora 10.00, se vorbeste despre Costumul traditional: portul din Suceava, Ilfov, Arges. La atelier vor fi realizate colaje cu material textil.

Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” este destinatia Caravanei Muzeelor intre 22 si 24 august. Pe 22 august, de la ora 10.00, vedeta este Cladirea Observatorului Astronomic. Amiralul Vasile Urseanu obisnuia sa spuna „Mi-am construit casa in forma de yacht, avand o cupola de observator, ca in acelasi timp cand fac observatii cu luneta, sa am senzatia ca plutesc pe mare”, spun organizatorii turului care vor prezenta detaliile arhitecturale si ii vor incuraja pe copii sa realizeze schite ale acestei constructii interesante.

Pe 23 august, este programata o dimineata dedicata familiei Urseanu: „povestim despre Vasile Urseanu, amiral al marinei romane, si sotia sa, Ioana. Aflam despre calatoriile amiralului pe mari indepartate, precum si despre rolul sau important in cunoasterea astronomiei de catre publicul larg din spatiul romanesc”, anunta muzeografii.

Pe 24 august, de la ora 10.00 este programata o intalnire „Despre Univers”. „Descoperim in expozitia Observatorului care este locul nostru in Univers, jucandu-ne cu dispozitive noi, cu ecran tactil. Aflam date interesante despre planetele din Sistemul Solar, despre Galaxia Noastra si multe stele indepartate. Cunoastem istoria explorarii si descoperirii spatiului cosmic”, se arata in comunicat.

Palatul Sutu este destinatia ultimelor intalniri dedicate copiilor in august. „Sa ne cunoastem orasul” este indemnul programelor anuntate aici pentru diminetile din perioada 29-31 august. Pe 29 august, de la ora 10.00, tema este „Orasul meu: Ce reprezinta pentru tine orasul? A fost orasul asa cum il cunoastem azi?”, cei mici fiind invitati sa cunoasca zone vechi ale Bucurestiului reflectate in picturile Pinacotecii. Este prezentat modul in care aratau Cismigiul si Piata Romana, atelierul fiind dedicat construirii unui oras ideal.

Pe 30 august, de la ora 10.00, se vorbeste despre „Cum calatoream prin Bucuresti?”, micii participanti descoperind cum arata orasul din hartile vechi si diverse mijloace de transport. „Stii ce este velocipedul? Il vom descoperi impreuna! La atelier vom desena un mijloc de transport pe un bulevard”, spun cei de la MMB.

Pe 31 august, de la aceeasi ora, tema finalului de luna este „Bucuresti la Centenar”, organizatorii promitand ca vor povesti despre ce a insemnat Unirea pentru Bucuresti si ce a adus nou pentru capitala unei Romanii mai mari. Copiii vor confectiona propriile steaguri si, desigur, propriile steme, se arata in comunicat.

Taxa de participare este de 10 lei pentru fiecare copil inscris in program.

Sursa: Mediafax.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here