La Alba Iulia se va construi ”Muzeul Copilului”, un complex multifunctional realizat dupa modelul Zoom Kindermuseum din Viena. Investitia de aproape 12 milioane de lei cuprinde instalatii educative, spatii pentru experimente stiintifice, pictura, confectionare de jucarii si cafenea pentru parinti.
Citeste si Cursuri de robotica gratuite de Ziua Copilului, in Baneasa Shopping City
O atentie deosebita le va fi acordata copiilor cu dizabilitati, pentru care vor fi amenajate intrari personalizate.
„Muzeul Copilului” de la Alba Iulia va fi construit cu ajutorul fondurilor europene si este proiectat special pentru a le asigura copiilor o modalitate deosebita de petrecere a timpului intr-un spatiu de educatie creativa si interactiva. Pe langa sali in care acestia vor putea sa atinga si sa studieze exponatele, vor fi amenajate spatii in care ei vor fi incurajati sa realizeze diferite lucruri, folosindu-si cunostintele si imaginatia si vor avea la dispozitie un foaier pentru joaca libera, ca un parc acoperit.
„Muzeul este un produs educational divers si integrat. (…) In timp, muzeul isi propune sa imbunatateasca nivelul de educatie bazat pe experimentare, pe stimularea talentului individual, pe activitati practice orientate spre acumularea de cunostinte consistente si utile copiilor, precum si pe petrecere de catre cei mici a unui timp liber de calitate, distractiv”, spune Nicolaie Moldovan, city managerul municipiului Alba Iulia, co-autor al proiectului.
Dupa modelul Zoom Kindermuseum din Viena, un spatiu in care copiii vor putea face experimente din domeniul fizicii si chimiei, un modul dedicat astronomiei, o zona in care vor putea invata despre natura si corpul uman sau alta amenajata pentru activitati artistice si organizarea de expozitii, sunt cateva dintre incaperile ce vor fi dotate cu echipamente specifice si cu decoruri atractive.
Vezi si Spectacole pentru copii, de 1 Iunie, la Opera Nationala Bucuresti
„Muzeul este un compediu de functiuni modulare care combina, printre altele, un mic centru de stiinte naturale, dar si un studio de creatie muzicala si digitala, este un laborator de experimente fizice si chimice, dar si un simulator de realitati virtuale si augumentate, este un club de codare si robotica, dar si un loc de joaca accesorizat pentru toate varstele si gusturile. Este o bucatarie in care copiii vor invata sa gateasca, un atelier de ceramica, dar si un makerspace cu machete, accesorii si unelte care permit mici constructii, inclusiv planificarea dezvoltarii unui oras urmand imaginatia copiilor. Universul fascinant al galaxiilor, al planetelor, al stelelor etc. isi va face cunoscute secretele in spatiul dedicat astronomiei. Muzeul va detine o sala multimedia, utila proiectiilor, cu o biblioteca audio-video, cu mobilier si decoruri flexibile, utile unor evenimente de invatare sau socializare. De asemenea, muzeul va gazdui expozitii, evenimente tematice si aniversare, va organiza tabere si excursii personalizate interesului copiilor si familiilor acestora. Principalii parteneri ai acestui serviciu pentru public sunt copiii, parintii si unitatile de invatamant ale orasului”, precizeaza Nicolaie Moldovan.
Conform proiectului, s-a gasit o alternativa distractiva si pentru coborarea de la etaj, care se va putea face pe un tobogan amplasat langa scari, construit dintr-un tub transparent. Complexul va mai avea o librarie, un magazin cu jocuri si jucarii, iar pentru parinti va fi amenajata o cafenea-ceainarie.
„Cladirea va avea o arhitectura moderna, cu un acoperis verde de tip gradina, va fi echipata cu panouri solare si fotovoltaice pentru o cat mai mare independenta energetica. Amplasamentul obiectivului este situat langa stadion, in proximitatea Bazinului Olimpic, a Liceului Sportiv, cu accesibilitate foarte buna pentru toate cartierele orasului, mai ales dinspre cea mai vulnerabila comunitate a acestuia. Dotarile si echipamentele vor fi asigurate din materiale sau tehnologii de fabricatie cu o rezistenta foarte mare la utilizari multiple, prietenoase cu sanatatea si integritatea fizica a copiilor. Pe parcursul derularii proiectului vom cauta parteneri privati care sa sustina achizitia unor bunuri, care sa completeze benefic functiunile muzeului. Mizam pe colaborarea cu diferite companii din Alba Iulia, din judet, dar si din tara pentru upgrade-uri de echipamente, instalatii de joaca sau invatare, pentru sponsorizarea functionarii unor module/ateliere. Personalul angajat va fi instruit de experti ai unor muzee similare din SUA si tari UE”, a spus Nicolaie Moldovan.
Potrivit acestuia, lucrarile pentru amenajare si dotari initiale vor incepe in aceasta toamna, in functie de data semnarii contractelor de finantare si de constructie si daca nu vor fi intarziate de contestatii a licitatiei, vor dura doi ani si sunt sustinute financiar in cea mai mare parte din fonduri europene. Terenul pe care va fi construit muzeul are o suprafata de 6.813 mp.
Citeste si Vino si tu, pe 1 iunie, la cel mai mare festival…
Sursa: Mediafax