6 din 10 copii simt nevoia sa petreaca mai mult timp cu parintii, potrivit datelor oferite de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie. Mai putin de un sfert dintre parinti cred ca timpul petrecut cu cei mici este prea putin, iar pe masura ce copilul creste, timpul petrecut cu parintii in timpul saptamanii si in weekend scade. In acest context,a fost dezvoltat un joc numit ,, Joc si legenda” care sa poata fi utilizata de profesori in lucrul cu parintii copiilor de nivel primar.
Vezi si ,,Poveste de Craciun”, targ si spectacol la Opera Comica pentru Copii
Asociatia CERC – Centrul European de Resurse Creative a lansat in mediul online (https://resurse.asociatiacerc.ro) o resursa educationala care promoveaza patrimoniul cultural imaterial, anume jocurile copilariei si legendele, alaturi de multiple alte resurse care pot sprijini cadrele didactice. Sprijinita de un grup de cadre didactice din Bucuresti, asociatia a realizat o programa de curs, structurata pe 6 module (9 ore de formare), care sa poata fi utilizata de profesori in lucrul cu parintii copiilor de nivel primar (clasele I-IV).
Programa de curs are scopul de a forma competente parintilor pentru organizarea timpului liber, securizarea afectiva a copiilor si invatare prin intermediul jocurilor, urmarindu-se ca la finalul cursurilor parintii sa stie care sunt caracteristicile jocurilor si legendelor si ce rol pot avea acestea in imbunatatirea relatiei parinte – copil, in diverse contexte. La finalul cursului, parintii vor putea sa aleaga jocuri si legende adaptate varstei si contextelor si implicit, vor deveni promotori si „pastratori” ai patrimoniului cultural imaterial. Cursul a fost testat in cadrul unor ateliere derulate in scoli, 95% dintre parinti fiind multumiti si foarte multumiti de participarea la proiect.
Materialul este dezvoltat astfel incat sa fie usor de replicat de catre cadrele didactice si formatori, iar utilizarea acestuia, partiala sau totala, este libera pentru activitati non-profit. Rezultatul poate fi gasit pe platforma https://resurse.asociatiacerc.ro, alaturi de multe alte resurse care au starnit pana in prezent interesul a peste 8400 de persoane (vizitatori unici), fiind notate si aproape 7000 de descarcari ale resurselor educationale deschise publicate pe platforma.
Citeste si UITE, VINE MOŞ CRĂCIUN! – Un nou spectacol al Gastii Zurli