Magia Craciunului!

In fiecare an, peste 400 de milioane de oameni din toata lumea celebreaza Craciunul, una dintre cele mai mari sarbatori religioase, insotita de cele mai multe festivitati comerciale.

In jurul anului 300 D.H., invatatii vremii au stabilit ca nasterea Mantuitorului a avut loc pe data de 25 decembrie si, de atunci, se aniverseaza in fiecare an, la aceasta data.

Aceasta sarbatoare religioasa, sunt de parere specialistii teologi, este de fapt un amestec de obiceiuri pagane. Aceasta cu atat mai mult cu cat locuitorii Romei antice celebrau in fiecare an pe data de 25 decembrie festivalul „Dies Natalis Solis Invicti“ (nasterea astrului neinvins). De asemenea, paganii din Scandinavia sarbatoreau in fiecare iarna un festival denumit „Yule“, care tinea de la sfarsitul lui decembrie pana la inceputul lui ianuarie. Avand in vedere toate acestea, nu se stie exact cum s-a ajuns ca ziua de 25 decembrie sa fie asociata cu nasterea lui Isus, mai ales ca Vechiul Testament nu mentioneaza nicaieri o data exacta legata de acest eveniment.

Pana una alta, important este ca toti crestinii din intreaga lume celebreaza in fiecare an Craciunul, o sarbatoare pentru familie, un motiv de intelegere, daruire, bucurie si veselie.

Colindele de Craciun

In casele crestinilor, nu exista Craciun fara bucate alese pe masa, fara brad impodobit si fara colinde. Colindele de Craciun reunesc toate simbolurile pe care le sustine aceasta sarbatoare. Ele aduna familia impreuna, aduc bucurie, vorbesc despre Craciun si ii fac pe toti cei care le asculta sa simta spiritul acestei minunate sarbatori. Sa incercam sa fredonam un colind si vom observa ca toti cei din jurul nostru isi vor imagina fulgi de zapada, ingeri si clopotei de Craciun.

Interesandu-ne despre istoria colindelor, am aflat o poveste fantastica foarte interesanta. Conform unei legende englezesti, intr-o noapte friguroasa de iarna, o fetita pe nume Carol (in limba engleza carol inseamna colind), s-a ratacit pe strazile din Londra. Prietenii ei au plecat sa o caute si au intrebat despre ea din poarta in poarta, asa cum facem si noi cand plecam la colindat.

O explicatie mai pragmatica ar fi aceea conform careia cuvantul „carol“ provine din „Choraulein“, un dans grecesc acompaniat de flaut. Mai tarziu, francezii au inlocuit flautul cu vocea si au denumit acest dans „caroller“, ceea ce se traduce prin „a dansa in cerc“.

Traditia cantatului colindelor de Craciun se pare ca a fost instaurata de calugarul Sf. Francisc de Assisi. El a cantat pentru prima data colindele de Craciun in cadrul ceremoniilor din biserica. De atunci, fiecare popor sau tara isi are traditiile sale.

Important de mentionat ar mai fi faptul ca cel mai cunoscut colind in intreaga lumea este „Silent Night“, care a fost tradus in foarte multe limbi, iar cea mai citita poveste de Craciun este „Colind de Craciun“ de Charles Dickens.

Mos Craciun

Toti copiii crestini din lume il stiu pe Mos Craciun drept un batranel grasut, cu o burta mare si rotunda, imbracat intr-un costum rosu si cizme negre, mereu cu plete albe si barba, rosu in obraji si plin de veselie. Legenda lui Mos Craciun dateaza din secolul al IV-lea, cand s-a nascut Sfantul Nicolae. Multa vreme, Sfantul Nicolae a fost cel care facea daruri copiilor si ii ajuta pe cei sarmani, pana in jurul anului 1930, cand, prin materialele sale publicitare, compania Coca-Cola a aratat intregii lumi imaginea moderna a lui Mos Craciun, imagine care se pastreaza si azi.

La categoria „Stiati ca“, ar putea fi trecute urmatoarele informatii:

Mos Craciun are aproximativ 31 de ore ca sa imprastie darurile pregatite pentru toti cei care il asteapta, datorita fusului orar.

In Polonia, Mos Craciun aduce darurile pe data de 6 decembrie.

In 1866, artistul Thomas Nast a facut un montaj intitulat „Santa Claus and His Works“, ceea ce a introdus pentru prima data ideea conform careia Mosul fabrica jucariile care ajung sub bradul celor mici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here