Nu, reteta zilei de astazi nu este cu inghetata. Desi poti prepara acest tort delicios in doar o ora, ei bine, va avea nevoie de mai mult de 12 ore de stat la congelator. Daca vei lasa desertul la inghetat seara, inainte sa te pui la somn, vei avea mai mult de castigat. Tu iti vei face somnul de frumusete si vei putea servi si cateva felii de tort gustoase, a doua zi la pranz. Te-am convins, nu-i asa?
Ingrediente pentru blat:
- 150 g ciocolata amaruie
- 2 linguri apa
- 3 oua
- 50 g zahar
- 1 lingura cu varf cafea instant (ness)
- 3 albusuri
- 100 g ciocolata amaruie rasa
Ingredinte pentru umplutura:
- 5 galbenusuri
- 100 g zahar
- 50 ml lichior de cafea
- 1 cana frisca batuta
Citeste si Reteta zilei: Prajitura cu cacao, nuci si caramel
Ingrediente pentru glazura:
- 100 ml frisca
- 50 ml lichior de cafea
- 1 lingura sirop gros de fructe sau sirop fiert din apa si zahar caramelizat
- 225 g ciocolata amaruie
- 2 linguri boabe de cafea pentru ornare
Mod de preparare:
Amestecati cicolata rupta in bucatele cu apa, intr-un vas, la foc potrivit, pana cand se obtine un amestec omogen. Lasati-l la racit, apoi adaugati galbenusurile, pe rand, batand bine compozitia dupa fiecare pentru omogenizare.
In alt vas bateti albusurile spuma, adaugand treptat zaharul. Cand spuma se tine ferm de tel, turnati-o treptat in compozitia cu ciocolata, amestecand prin rasturnare, nu prin frecare. Impartiti compozitia in doua tavi rotunde, cu diametrul de 23 cm, unse cu unt si tapetate cu faina.
Coaceti blaturile pana cand sunt ferme la mijloc, apoi lasati blaturile la racit. Pentru umplutura, amestecati galbenusurile cu 50 g zahar si cu lichiorul, la bain-marie, la foc potrivit. Lasati sa dea doar in unul, doua clocote, apoi luati vasul de pe foc si mai bateti compozitia inca cinci minute cu telul sau cu mixerul.
Citeste si Reteta zilei: negrese cu menta
In alt vas bateti frisca cu nessul, apoi uniti cele doua compozitii, la care adaugati treptat si albusurile batute spuma si ciocolata rasa pe razatoarea mare. Tapetati cu o folie o tava rotunda cu diametrul de 23 cm. Puneti un blat in tava, turnati umplutura, nivelati-o si puneti deasupra al doilea blat.
Puneti prajitura la congelator pana a doua zi. Pentru glazura, puneti frisca, lichiorul si siropul la fiert, la foc mic. Inainte de a da in clocot, luati vasul de pe foc si adaugati ciocolata topita. Omogenizati si scoateti blatul din congelator, turnand peste el o treime din cicolata topita si intinzand-o uniform.
Lasati sa se intareasca si apoi mai turnati inca o treime din glazura ramasa, reincalzita, daca este cazul. Dupa ce se intareste, turnati ultima glazura, acoperind si marginile tortului. Ornati cu boabe de cafea fierte putin in apa cu miere sau cu fulgi din ciocolata. Tineti prajitura la congelator pana in momentul servirii.
Citeste si Reteta zilei: Prajitura cu banane