Supele si ciorbele reprezinta in bucataria traditionala romaneasca unele dintre felurile principale de mancare care se servesc la inceputul mesei, dupa aperitiv. Fie ca sunt supe simple, facute doar cu un mix de legume, fie contin si carne, ele sunt aromate cu verdeturi, sunt ,,drese”, dupa gust, cu diverse preparate: ou, smantana, iaurt, se acresc cu bors, suc de lamaie etc.
Cele mai des intalnite supe si ciorbe de la noi sunt: cea de burta, de perisoare, de peste, de vacuta, de pui, de curcan, de urzici, de varza, de stevie, de conopida, supa crema de legume si tot asa. Iar astazi va propunem o reteta de supa de legume cu galuste. Suna interesant? Afla aici cum poti sa o prepari.
Citeste si: Reteta zilei: Supa de rosii cu galuste
Ingrediente:
- O ceapa
- un morcov
- o jumatate de telina
- un ardei rosu
- o jumatate de cana cu boabe de mazare (din conserva sau congelata)
- 4-5 rosii cherry
- 2,5 litri de apa
- o lingura de ulei de masline
- un varf de cutit sare
- cateva fire de patrunjel proaspat
- 2 galbenusuri de ou
- o lingurita de unt
- 2 linguri de gris.
Citeste si: Reteta zilei: ciorbita cu galuste ca a bunicai
Mod de preparare:
- Legumele se spala si se curata.
- Ardeiul si ceapa se taie fasii.
- Telina si morcovul se dau pe rozatoarea cu gauri mici.
- Rosiile se curata de coaja si se taie in sferturi.
- Mazarea se scurge de zeama si se clateste in apa rece.
- Se incing doua linguri de ulei de masline intr-o cratita inalta, apoi se adauga legumele (fara fasii) si se amesteca continuu timp de un minut.
- Peste legume se toarna 2,5 litri de apa si se lasa sa fiarba la foc potrivit aproximativ 20 de minute.
- Intre timp se pregateste compozitia pentru galuste. Se freaca untul cu galbenusurile, apoi se incorporeaza treptat grisul, pana se obtine o crema omogena.
- Se ia cu lingura din compozitie si se pune in supa cand aceasta fierbe in clocote mici.
- Se adauga rosiile si se mai fierbe inca 10-15 minute.
- Dupa ce se ia supa de pe foc, se adauga patrunjelul tocat fin.
Aceasta supa delicioasa este recomandata si copiilor de peste 9 luni.
Citeste si: Reteta zilei: Bors de sfecla sau bors “rosu”