Reteta zilei: Supa de rosii cu galuste

Daca iti plac rosiile si iti surade ideea de supa din aceste legume, atunci astazi iti prezint o reteta de supa romaneasca, si anume, supa de rosii cu galuste. Afla aici cum se prepara.

Citeste si: Reteta zilei: Supa de rosii cu orez

Ingrediente:

  • 4-5 l apa
  • 1 kg rosii
  • 1 cutie rosii decojite in suc
  • 2 morcovi
  • 2 rondele groase de telina
  • 2 cepe
  • 2 ardei grasi
  • 1 cartof mare
  • 2 linguri ulei de masline
  • sare
  • piper

Citeste si: Reteta zilei: Gazpacho sau supa rece de vara

Mod de preparare:

  1. Dupa ce au fost spalate, rosiile trebuie oparite doua-trei minute pentru a putea fi decojite usor. Intre timp se pun legumele la fiert, taiate, cu putina sare. Apoi se mixeaza pulpa rosiilor impreuna cu cele din conserva. Vara, daca dispui de rosii de gradina, care au gust mai bun, poti renunta de tot la pasta de rosii din conserve. Dupa ce s-au fiert legumele, adaugi in supa sucul de rosii obtinut si le mai lasi doua-trei minute sa fiarba la foc mic. Se paseaza totul foarte bine si se mai lasa sa dea un clocot.
  2. Pentru prepararea galustelor se bat albusurile cu furculita, ,,sa stea batoase”, apoi se toarna in ploaie grisul amestecat cu lingurita de amidon, amestecand usor de jos in sus pana la omogenizare, pana cand compozitia capata o textura buretoasa care se desprinde usor de pe peretii vasului. Se lasa focul mic la supa si se pun galustele. Se lasa sa fiarba asa timp de sapte-opt minute, se mai rasucesc nitel, se mai lasa cateva minute, apoi se opreste focul si se pune capacul sa umfle galustele. Se poate servi si cu smantana si leustean tocat deasupra, calda, dar si rece (la temperatura camerei).

Citeste si: Reteta zilei: Bors de sfecla sau bors “rosu”

Stiai ca… 

prima rosie s-a copt in urma cu trei mii de ani in Peru, sub soarele fierbinte al Anzilor Cordilieri? Maiasii sunt cei dintai care le-au mutat din salbaticie in gradina, transformandu-le in hrana.

In Europa, rosiile au ajuns tarziu, abia prin secolul al XVII, aduse de conchistadorii spanioli. In secolul al XIX-lea, au devenit un aliment uzual, dar in foarte multe zone ale lumii rosiile sunt folosite ca medicament pentru vindecarea a numeroase boli.

Nu mai putin de 90% din continutul de rosie este apa biologica, usor asimilabila de organismul uman, apa care alcatuieste suportul ideal pentru administrarea unei colectii de vitamine, minerale, enzime si alte substante active ale tomatelor.

Dintre vitaminele continute de rosii, cele mai importante sunt vitamina A, Complexul B, vitamina C, Vitamina E si vitamina K. Apoi, rosiile contin cantitati insemnate de potasiu, fosfor, fier, calciu, magneziu si seleniu, precum si acizi organici, acestia din urma avand un rol important pentru sistemul digestiv.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here