Reteta zilei de astazi are in compozitia sa cartofi, afumatura si aromatul tarhon. Este o supa delicioasa, potrivita pentru masa de la ora pranzului unde si cei mici, si cei mari au nevoie de o gustare satioasa, cu multe vitamine si ierburi de sezon, precum ceapa verde si usturoiul verde. In doar 45 de minute, supa de cartofi cu afumatura va fi gata! Beneficiile tarhonului sunt deja cunoscute datorita aromei sale, fiind atribuita mancarurilor din carne sau din legume, chiar si sosurilor si ciorbelor.
Ingrediente:
- 1 kg de cartofi
- 2 cepe
- 2 cepe verzi
- 2 fire de usturoi verde
- 2 linguri ulei
- 400 g afumatura
- 200 ml smantana
- 2 legaturi de tarhon
- sare
- piper
Mod de preparare:
Curatati cartofii, taiati-i in cubulete si puneti-i la fiert in trei litri de apa cu putina sare. Adaugati afumatura taiata in cubulete si tulpinile de tarhon, taiate marunt, dupa ce ati curatat frunzele.
Citeste si Reteta zilei: Supa crema de broccoli cu branza
Rumeniti intr-o tigaie, in ulei, faina si, inainte ca aceasta sa se ingalbeneasca, adaugati ceapa, ceapa verde si usturoiul verde, taiate marunt. Turnati peste ingrediente doua cani din apa in care fierb cartofii si amestecati pentru a nu se forma cocoloase.
Adaugati si o cana de apa rece si amestecati pana cand se omogenizeaza intregul preparat. Lasati sa fiarba timp de zece minute, amestecand din cand in cand, apoi adaugati smantana, frunzele de tarhon taiate marunt, plus sare si piper daca mai este necesar.
Tarhonul
Este originar din nordul Asiei si se foloseste foarte mult in perioada verii pentru aromarea ciorbelor, supelor si sosurilor, a mancarurilor din carne sau din legume. Frunzele sunt bogate in uleiuri eterice care dau gustul si mirosul specifice. Tarhonul are o proprietate care-l face folositor celor care tin diete medicale recomandate pentru afectiuni renale, cardiace si hepatice: potenteaza gustul si aromele celorlalte ingrediente pe care le insoteste, iar in acest fel tarhonul poate inlocui sarea in anumite preparate.
Totodata tarhonul are o aroma de lemn dulce si mai este potrivit preparatelor din peste, vitel, oua, fructe de mare, ciuperci, morcovi, legume, supe, ciorbe, dar si sosurilor si dressingurilor pentru salate.