Prajitura cu cacao, nuci si caramel este una dintre cele mai gustoase deserturi de casa. Este reteta dulce a copilariei pe care o poti prepara si astazi in aproximativ o ora. Daruieste-le celor dragi o mica atentie cu nuci si caramel!
Ingrediente:
- 300 g faina
- 250 g zahar praf
- 250 g unt
- 3 oua
- 150 g cacao
- caramel roscat-aramiu
- 200 g nuci macinate
Mod de preparare:
Ouale se amesteca cu zaharul si apoi cu untul topit. Se adauga treptat faina si cacao. Aluatul se toarna in trei tavi, unse si tapetate cu hartie de copt. Se pun in cuptor si se coc, pe rand, la foc potrivit aproape 25 de minute fiecare. Se scot si se desprind imediat de pe hartia de copt. Se lasa la racit si apoi se ung cu crema de caramel fierbinte. Se asaza o foaie de cacao, un strat de caramel, inca o foaie de cacao si inca un strat de caramel. La final, se adauga a treia foaie de cacao si al treilea strat de caramel. Peste acest ultim strat de crema de caramel se presara nucile macinate. Se serveste rece.
Stiai ca exista mai multe tipuri de caramel?
I se mai spune si „zahar ars” si se foloseste mai ales pentru obtinerea produselor de patiserie si cofetarie. Exista numeroase retete din carne si legume, de sosuri si budinci care primesc gust deosebit, aroma inedita si culoare catifelata de la banalul caramel.
Citeste si Deserturi sanatoase, preparate acasa
Caramelul se obtine prin arderea zaharului tos la o temperatura mai mare de 150 de grade Celsius. In urma acestui procedeu, culoarea zaharului trece din alb in galben auriu, roscat, pana la maroniu inchis. In functie de reteta la care se foloseste, se va prepara un caramel mai deschis sau mai inchis la culoare.
Caramelul incolor
Este aproape alb, nu se lasa sa se inchida la culoare. Se ia de pe foc in momentul in care incepe sa se ingalbeneasca. Serveste la glasarea (glazurarea) prajiturilor si a fructelor uscate. O lingurita de otet sau de suc de lamaie ajuta la pastrarea fluiditatii acestui preparat pentru o mai mare perioada de timp.
Caramelul auriu
Are o culoare galben-aurie. Se foloseste pentru glasarea prajiturilor, a choux-urilor (gogosele), pentru lipirea si asamblarea foilor de bezele sau a partilor dintr-un tort. Pentru o buna reusita se prepara din cantitati mici de zahar (200 sau 300 g) deoarece caramelul se intareste si-si schimba culoarea daca este reincalzit pentru a se inmuia.
Citeste si Negrese aromate
Caramelul roscat-aramiu, necesar retetei noastre de astazi
Se foloseste pentru a prepara diferite sortimente de nuga si pentru a glazura budincile, cremele, inghetatele, prajiturile, laptele de pasare. Se mai foloseste si la tapetarea vaselor si tavilor in care se prepara budincile sau prajiturile. In acest caz, nu se va prepara direct in vasul in care trebuie tapetat, ci intr-un alt vas. Se toarna si se misca vasul sau tava cat mai rapid pentru a le acoperi toata suprafata.
Caramelul maroniu
Zaharul se lasa la caramelizat mai mult, pana cand culoarea lui devine roscat-maronie. Cand se ajunge la culoarea dorita, se ia vasul de pe foc si se adauga putina apa rece sau suc de portocala. Se pune lichidul cu grija peste zaharul ars pentru ca pot sari picaturi fierbinti. Se pune vasul din nou pe foc pana cand se dizolva tot zaharul in lichidul adaugat si se obtine o compozitie omogena, un fel de sirop mai gros. Acesta se foloseste la ornarea clatitelor dulci, a ciocolatei de casa, a inghetatelor, precum si la colorarea fondantului.
Caramelul brun
E roscat inchis si se foloseste la colorarea sosurilor si a mancarurilor de legume. In zona mediteraneana se foloseste mai ales la aromarea si colorarea iahniei de vinete si fasole.
Citeste si Super surpriza: Deliciu cu nuci