Deserturi sanatoase, preparate acasa

In contextul cresterii ratei obezitatii la copii, retinerea parintilor in a le oferi copiilor dulciuri este binevenita si justificata. Dar, sa fim sinceri, nici nu ii putem priva pe cei mici de aceasta placere mai mult sau mai putin vinovata. Putem face deserturi sanatoase, preparate in casa si astfel sa evitam dulciurile din comert.

Ceva tot dulce dar sanatos cum ar fi cele de mai jos:

Biscuiti aromați

Ingrediente: un ou, 30 ml de ulei, 30 g de zahar, 80 g de faina, un cub de drojdie de bere, o lingura de zeama de lamaie, zahar vanilat.

Mod de preparare

Bate oul cu zaharul, pana cand acesta se dizolva, apoi adauga uleiul, treptat si faina. Separat, freaca drojdia cu o lingurita de apa si incorporeaza in compozitie. La sfarsit adauga si zeama de lamaie. Tapeteaza o tava cu hartie de copt, toarna compozitia si, optional, presara deasupra nuca pisata amestecata cu zahar vanilat. Se coace, se scoate din cuptor ca sa se raceasca putin, apoi se taie in diferite forme: romburi, dreptunghiuri, semiluni (cu paharul rotund).

Trigoane

Ingrediente: 300 g de faina, 75 g de zahar, 75 g de unt, doua oua, un plic de zahar vanilinat, o jumatate de, plic de praf de copt.

Mod de preparare

Se face o adancitura in gramajoara de faina si se pun in ea ouale batute mai inainte cu zaharul, se adauga praful de copt si zaharul vanilat. Pentru a obtine coca se ia faina de pe margine si se incorporeaza incetul cu incetul, pana ce devine o pasta buna de framantat cu mana. Se lasa la rece (în frigider) timp de 30-60 de minute, dupa care se scoate, se intinde o foaie si se taie in diferite forme. Formele se ung cu o pensula cu putin galbenus de ou bine frecat, se pun intr-o tava tapetata cu unt si se coc la foc potrivit, pana se rumenesc putin.

Sugestie: folosind aceeasi coca se pot prepara trigoane cu mere sau cu branza dulce. Acestea se obtin taind coca in patrate cu latura de 8 cm, in mijlocul carora se pune branza dulce frecata cu putin zahar vanilinat sau mere rase si calite. Patratul se pliaza, obtinandu-se un triunghi.

Vezi si Tarta de ciocolata alba, coarne si nuci

Papanasi cu branza dulce

 Ingrediente:   200 g de branza de vaci, un ou, doua linguri si jumatate de gris, 20 g de zahar.

Mod de preparare

Amesteca bine branza cu oul, adauga zaharul si grisul si freaca bine amestecul. Se ia din compozitie cate o lingurita si se toarna in apa clocotita, lasand la fiert cam 5-10 minute. Cand papanasii ies la suprafata, se scot cu spumiera. Se pot servi calzi, cu putin unt deasupra si o lingurita de gem sau dulceata de casa.

Crema de cacao

Ingrediente: 4 oua, 80 g de cacao, 80 g de zahar, 1,5 l de lapte, 40 g de unt, o jumatate de ciocolata simpla, cu lapte (sau un sfert de ciocolata cu lapte si un sfert ciocolata alba).

Mod de preparare

Fierbi laptele, adaugi cacao si mai dai intr-un clocot, apoi lasi deoparte. Separat, freci galbenusurile cu zaharul, apoi le adaugi peste laptele racit. Pune un vas intr-un alt vas, mai mare, cu apa (bain-Marie) si topeste untul si ciocolata. Cand s-au topit, adauga compozitia cu lapte, amesteca bine cu telul si lasa sa fiarba, tot in baie de apa, la foc mic, pana cand se ingroasa. Toarna apoi crema in castroane mici si las-o sa se raceasca. Se poate servi cu frisca deasupra.

”Lapte de pasare”

Ingrediente: 800 ml de lapte, 4 oua, 60 g de zahar, doua linguri de faina, un plic de zahar vanilinat, coaja rasa de lamaie.

Mod de preparare

Se pune laptele la fiert. Intre timp, se bat albusurile intr-o spuma tare si se adauga o lingura de zahar, in ploaie, batand incet cu telul. Se iau cateva lingurite de albus si se pun usor in laptele clocotit, lasandu-le sa fiarba un minut. Apoi se scot intr-un castron, cu spumiera, si se adauga altele, pana se termina compozitia. Laptele ramas se strecoara si se adauga treptat peste galbenusurile frecate cu restul de zahar si cu faina. Compozitia se pune din nou pe foc, amestecand mereu, pana cand incepe sa se ingroase. Se ia de pe foc, se adauga aromele (zaharul vanilinat si coaja de lamaie), se toarna peste galuste, fara a le acoperi complet si se da totul la rece.

Vezi si Prajitura cu fructe si branza

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here