Nu neglijati intepaturile de tantari. Pot transmite virusul West Nile!

Nu neglijati intepaturile de tantari. Pot transmite virusul West Nile. Anul trecut sase persoane si-au pierdut viata, iar autoritatile au fost nevoite sa testeze tot sangele donat pentru ca au fost confirmate zeci cazuri de infectie cu West Nile. Acum, potrivit Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, la nivelul intregii tari, au fost inregistrate 12 cazuri de infectie cu West Nile, in sapte judete si municipiul Bucuresti. Un caz de West Nile a fost confirmat la un copil de 11 ani din Braila. Iar la Iasi a  aparut primul caz, motiv pentru care conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicina de urgenta la Spitalul de Neurochirurgie „Prof. dr. Nicolae Oblu“ din Iasi ne ofera mai multe informatii despre felul in care se transmite acest virus, despre cum se manifesta infectia si cum poate fi prevenita:

 1. Virusul este specific regiunilor tropicale si temperate. (A fost descoperit in anul 1937 in districtul West Nile din Uganda.)
 2. Pe continentul European virusul West Nile a fost adus de pasarile migratoare infectate in Africa. (peste 110 specii de pasari pot fi infectate)
 3. Principala cale de transmitere la om este intepatura de tantari.
 4. Transfuziile pot fi o sursa de infectie.
 5. Virusul nu poate fi transmis prin contact fizic (atingere sau sarut)!
 6. Practic orice persoana (indiferent varsta) intepata de tantari este predispusa la infectarea cu virusul West Nile insa
 7. Probabilitatea ca o persoana sa se imbolnaveasca de la o singura intepatura este totusi redusa.
 8. 90% dintre cei infectati nu prezinta simptome.
 9. Manifestarile pot fi diverse: de la cele asemanatoare unei simple raceli pana la semne de meningo-encefalita.
 10. 1 din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvolta simptome severe de boala.
 11. Riscul de imbolnavire severa si deces este mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficiente imune.
 12. Simptomele pot persista pe perioada mai multor saptamani.
 13. Efectele neurologice pot fi permanente.

Citeste si Un caz de West Nile, confirmat la un copil de 11 ani din Braila

Dr. Tudor Ciuhodaru

Retineti:

 1. 4 semne de alarma care impun prezentarea la urgenta: febra ridicata insotita de durere de cap intensa, varsaturi, stare generala alterata, sensibilitate crescuta la lumina aparute la 2-8 zile dupa intepatura de tantar.
 2. Este necesara spitalizarea pacientului si tratarea cu medicatie intravenoasa.
 3. Nu exista un tratament specific pentru virusul West Nile.
 4. In cazul manifestarii de simptome de severitate medie (1 din 5 cazuri) (febra, cefalee, greturi, varsaturi, dureri musculare si articulare, urticaria, rar limfadenopatie) starea pacientului se imbunatateste dupa 7-10 zile chiar in absenta unui tratament dar limfadenopatia pana la 2 luni.
 5. Preventia este cea mai buna alternativa:
 6. Evitati intepaturilor de tantar (chiar daca iesiti afara pentru scurt timp). Intervalul dintre apusul si rasaritul soarelui este perioada de activitate maxima pentru majoritatea speciilor de tantari. Evitati activitatile in aer liber in aceasta perioada sau
 7. Folositi pe pielea expusa substante care resping insectele. Substantele pe baza de permethrin nu se aplica direct pe piele.
 8. Purtati haine cu maneci lungi, pantaloni lungi si ciorapi. (!!!)Tantarii pot intepa si prin haine. (Aplicarea de substante care resping tantarii pe baza de pemetrhin pe suprafata hainelor poate asigura un grad suplimentar de protectie.)
 9. Ulitizati si verificati integritatea plaselor contra insectelor.
 10. Puteti limita inmultirea tansarilor reducand locurile in care balteste apa (din jurul caselor si din subsolurile blocurilor.)

Vezi si Tine tantarii la distanta!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here