Test: Adevaruri si mituri in disciplinarea copilului

Ai o lista de reguli si de metode care te ajuta sa-ti disciplinezi copilul? In familia voastra exista un sistem foarte clar, bine pus la punct atunci cand este vorba despre disciplinarea copilului tau? Pentru ca in majoritatea cazurilor proaspetii parinti au cateva idei despre cum cred ei ca ar fi bine si indicat sa-si disciplineze copilui, dar nu stiu exact ce stil de parenting au, ce modalitati de disciplina functioneaza si sunt corecte, si tot asa.

Citeste si: Parenting pozitiv: cum il inveti sa fie responsabil pentru propriile actiuni?

De fapt, exista multe studii care arata ca majoritatea parintilor isi disciplineaza copiii dupa felul in care au fost ei disciplinati sau aleg un stil de parenting total opus de felul in care au fost educati. Adevarul este ca in prezent atunci cand se discuta despre disciplina exista multe idei preconcepute, adevaruri trunchiate, interpretari ambigue sau, pur si simplu, mituri.

Esti parinte? Atunci te provoc sa faci un test simplu, la care sa raspunzi doar cu “adevarat” sau “fals” despre adevaruri si mituri in disciplinarea copilului, care te vor ajuta sa-ti examinezi si sa-ti intelegi mai bine ideile si convingerile pe care le ai despre metodele de disciplinare a copilului.

Esti pregatit? Raspunde la urmatoarele intrebari cu “adevarat” sau “fals”.

  1. Disciplinarea trebuie sa fie facuta imediat sau efectul se va pierde, iar copilul pur si simplu va repeta acel comportament.

2. Cand implementezi o strategie de disciplina, copilul trebuie sa stie ca esti furios.

3. Cand disciplinezi, este important sa scoti in evidenta modelul/patternul comportamentului copilului.

4. Ca sa fie eficiente/sa conteze consecintele/urmarile unui comportament trebuie sa fie severe.

5. Copiii invata mai repede de pe urma pedepselor decat invata de pe urma consecintelor.

6. Parintii trebuie sa-si controleze mereu copiii, iar disciplinarea ii ajuta sa fie controlati.

7. Copilul trebuie sa stie ca e vinovat atunci cand greseste, doar astfel poate fi disciplinat.

8. Strategiile de disciplina sunt eficiente doar daca acestea il fac pe copil sa fie obedient, sa se conformeze.

9. Pedepsele fizice il invata pe copil lectii importante.

Citeste si: Time-out-ul in disciplinarea copilului: este metoda gresit folosita?

Raspunsuri:

  1. Fals

Disciplinarea poate fi eficienta si daca se face imediat, si daca se amana un pic. Felul in care disciplinezi este mai important decat momentul in care o faci.

2. Fals.

Furia nu ajuta atunci cand este vorba despre o situatie de disciplina. Atunci cand esti furios si incerci sa aplici o metoda de disciplina, atentia copilului se indreapta spre furie/spre emotiile puternice vazute/simtite, spre persoana care incearca sa disciplineze decat sa inteleaga faptul ca rezultatul alegerilor lui nu sunt tocmai cele dorite.

3. Fals.

Faptul ca un comportament nedorit a avut loc de nu stiu cate ori in trecut nu este esential. Disciplinarea eficienta a unui copil inseamna sa te concentrezi pe comportamentul observat in prezent, nu in trecut.

4. Fals.

Efectele unui comportament nu trebuie sa fie neaparat drastic sau severe. Este esential ca un copil sa inteleaga de ce este important sa tina cont de reguli, de “disciplina”, sa inteleaga faptul ca in momentul in care alege un comportament acesta are anumite efecte, iar uneori acestea nu sunt deloc cele dorite de el sau ceilalti.

5. Adevarat si Fals.

Pedeapsa poate aduce un raspuns mai rapid intr-o anumita situatie, asa e, dar consecventa explicarii/aratarii consecintelor comportamentului copilului va aduce mult mai multe beneficii pe termen lung si chiar pot ajuta la schimbarea comportamentului copilului. In momentul in care se foloseste pedeapsa, copilul se concentreaza pe tine, pe comportamentul tau, pe furia ta, si nu se vede pe sine, nu intelege rezultatele comportamentului sau. Pedeapsa il va incuraja pe copil sa se gandeasca pe viitor mai mult la metode de a evita sa “fie prins” pe viitor atunci cand va repeta comportamentul considerat gresit, decat la legatura dintre cauza si efect.

6. Fals.

Disciplinarea eficienta a unui copil inseamna sa-l inveti pe copil despre consecintele comportamentului, astfel incat el sa fie responsabil si sa-si controleze actiunile. Disciplinarea eficienta a unui copil nu inseamna nici control, nici manipulare, nici demonstratie de tipul “cine detine puterea?”.

7. Fals.

Invinovatirea copilului nu este eficienta in disciplinare, ci cautarea solutiilor pentru a rezolva problema (va fi mai atent, nu va mai repeta comportamentul etc).

8. Fals.

Obedienta copilului nu are nicio legatura cu eficienta acelui sistem de disciplina. Atunci cand un parinte alege pedepse mai drastice, mai severe, copilul devine “cuminte”, nu  “se disciplineaza”, ci invata ca parintele este cel care detine puterea, ca cel mai mare poate sa-l controleze pe cel mai mic si tot asa.

9. Fals.

Copilul invata ca “bullying”-ul este ok, ca un comportament agresiv ii poate demonstra celuilalt ca are dreptate, ca prin violenta te poti face inteles, remarcat, acceptat etc.

Traducere si adaptare: Inga Stoian

Test preluat de pe Justmommies.com.

Citeste si: Nu lovi! Nu tipa! Nu fi suparat! Uite cu ce ar fi bine sa inlocuim aceste expresii

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here