Parenting pozitiv: cum il inveti sa fie responsabil pentru propriile actiuni?

Din ce in ce mai des citim despre parenting-ul pozitiv, nu-i asa? Dar oare acesta chiar are rezultate? Oare chiar iti poti creste copilul fara sa ridici vocea la el, doar asa, explicandu-i? Oare calmul si rabdarea sunt suficiente pentru a-ti invata copilul? Atunci, cum inveti un copil sa fie responsabil pentru propriile actiuni?

Citeste si: 15 sfaturi pentru a avea un copil responsabil

  1. Sa fie increzator in fortele proprii.

Atentie, acest lucru nu inseamna ca nu este in regula sa-si arata emotiile! Ci ca trebuie sa invete sa nu fie sclavul propriilor emotii. Sa nu actioneze gresit din cauza emotiilor puternice (furie, frustrare, gelozie etc).

Citeste si: Cum poti sa cresti un copil increzator in fortele proprii?

  1. Are posibilitatea de a alege.

Atunci cand refuza sa-si stranga jucariile, intreaba-l linistit, dar ferm, daca doreste sa le puna in lada de jucarii sau doreste sa le doneze altor copii.

  1. Actiunea nu-l defineste!

Faptul ca a actionat gresit nu inseamna ca este cazul sa generalizezi si nici sa-i pui o eticheta negativa. O actiune gresita nu inseamna ca este o persoana rea sau ca are o personalitate dificila.

  1. Incurajeaza-l

Actiunile pozitive trebuie incurajate! Acorda-i atentie atunci cand observi ca actionat adecvat sau cum ti-ai dorit. O bulinuta colorata pe tabla lui de reusite poate fi un exemplu bun. Evita sa-i oferi recompense sub forma de jucarii sau sub forma de mancare.

  1. Fii un exemplu bun. Fii un parinte responsabil

Arata-i ca este frumos sa-i oferi locul unei persoane mai in varsta. Arata-i ca atunci cand se aseaza pe un scaun in metrou este important sa fie atent in jurul lui, sa observe daca nu cumva exista o persoana care ar avea mai multa nevoie decat el de acel loc.

S-ar putea sa te intereseze si: Cum sa cresti un copil competent?

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here