Time-out-ul in disciplinarea copilului: este metoda gresit folosita?

Metoda time-out a fost inteleasa gresit si mai mult decat atat, folosita neadecvat, atunci in ceea ce priveste disciplinarea copilului. Afla aici mai multe despre cum poti face astfel incat aceasta metoda sa functioneze.

Citeste si: Nu lovi! Nu tipa! Nu fi suparat! Uite cu ce ar fi bine sa inlocuim aceste expresii

Episoadele in care ii oferi copilului “time-out” (timp de cateva minute sa se linisteasca pe covoras, in camera lui sau intr-un spatiu din casa unde se simte el in siguranta) nu inseamna ca il neglijezi si il respingi, spun cercetatorii, potrivit father.ly.  Metoda devine periculoasa si gresita in momentul in care parintele o foloseste neadecvat.

Time-out-ul folosit pentru intreruperea conectarii cu copilul care are comportament gresit nu este deloc o solutie! Nu-l pedepsim, trimitand copilul la colt, nu-i spunem sa taca si sa stea asezat cuminte pe scaunel, nu-l trimitem in cealalta camera, ci ii explicam cu calm de ce este comportamentul lui neagreat, care sunt consecintele si efectele comportamentului, si ca ne dorim ca el sa se gandeasca mai bine la cele explicate, undeva unde considera el ca se simte ok.

Time-out-ul care dureaza mai mult de cateva minute, nu este eficient, ba chiar poate fi periculos si de obicei se incearca aceasta strategie doar in situatiile in care alte metode au fost epuizate. De exemplu, in cazul unui copil de 5 ani, time-out-ul de 5 minute este suficient.

Citeste si: 13 lucruri pe care parintii puternici din punct de vedere mental nu le fac!

Specialistii sustin ca aceasta metoda da rezultate pentru ca il lasa pe copil sa se linisteasca intr-un spatiu sigur, intr-o maniera “controlata”, doar ca aceasta nu trebuie folosita des si aceasta nu da rezultate in cazul copiilor mai mici de 3 ani. Si mai important de atat, aceasta trebuie sa fie folosita impreuna cu suficiente episoade de “time-in” (reconectare cu copilul, afectiune, intelegere, empatie), altfel time-out-ul ar putea avea efecte contrare asteptarilor tale.

Sustinatorii time-out-ului spun ca aceasta metoda este cu siguranta mai buna si mai eficienta decat cea a tipatului sau a lovirii copilului.

Asociatia Psihologica Americana sustine urmatoarele:

  • Copilul are parte de time-out pentru un comportament gresit doar in momentul in care el poate avea controlul asupra acelui comportament. Daca acesta nu este capabil sa urmeze acest comportament, nu-l intelege sau actioneaza din frica, atunci time-out-ul este nepotrivit.
  • Daca s-a folosit time-out-ul de cateva ori pentru a opri un anumit tip de comportament si nu au fost observate rezultate pozitive in acest sens, atunci time-out-ul nu este eficient.
  • Pentru a nu distruge increderea si sentimentul de siguranta ale copilului, parintele trebuie sa ramana calm pe perioada intregului episod de time-out.
  • Orice time-out trebuie sa aiba un time-in: copilul se reintoarce la parinte, care il primeste cu bratele deschise, cu o reasigurare ca e iubit si inteles. Copilul trebuie sa prinda ideea ca nu e el o problema, ci comportamentul pe care l-a avut.
  • Time-out-ul este folosit pentru toti membrii de familie, respectandu-se aceleasi conditii.

Autor: Inga Stoian

Citeste si: Parenting pozitiv: cum il inveti sa fie responsabil pentru propriile actiuni?

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here