Studiu: iata de ce mamele confunda numele copiilor

Pentru ca suntem mereu multitasking si pentru ca s-a demonstrat ca mintea unei mame este mereu (pre)ocupata cu ceva, se intampla sa avem momente in care ne strigam copilul mai mare pe numele celui mai mic, sotul pe numele copilului, copilul pe numele sotului, cainele pe numele copilului. Si tot asa. Sigur ti s-a intamplat si tie. Dar de ce confundam numele celor dragi? De ce mamele confunda numele copiilor? Iata ce spune un studiu.

Citeste si: Mama chiar stie ce-si doreste copilul! Intuitiv, spun cercetatorii

Nu ti s-a intamplat ca parintii sa-ti confunde numele cu cel al surorii, in timp ce sora se supara de faptul ca iar au confundat parintii numele ei cu numele tau? Sau poate ca ai confundat numele prietenilor apropiati? Al cainelui? Al unei foste iubiri? (Ooops!)

Daca ti se intampla si tie, nu are rost sa te alarmezi, ne asigura cercetatorii unui studiu, publicat in “Memory & Cognition”: confundarea numelor se intampla la toate varstele si “nu este un semn al imbatranirii sau al bolii Alzheimer”, scrie “The Independent”.

Citeste si: Dupa nastere, copilul e pe primul loc iar mama pe ultimul?

La studiu au participat 1700 de oameni, care au fost rugati sa explice daca li s-a intamplat sa pronunte gresit numele unei persoane sau sa greseasca numele acestuia cu numele altor persoane, dar si care era tipul de relatie pe care o aveau cu persoana caruia i-au gresit numele, precum si ce reprezinta persoana al carei nume a fost invocat.

Concluzia cercetatorilor a fost interesanta: atunci cand ne adresam cuiva si-i spunem cu un nume gresit nu o facem pentru ne dorim sa-l suparam, ci pentru ca iubim acea persoana. Pe scurt, cu cat ne simtim mai apropiati de o anumita persoana cu atat va creste probabilitatea ca sa-i “gresim” numele.

Bineinteles ca mamele sunt cele care si-au confundat cel mai des copiii, mai ales in cazul celor care aveau mai multi copii. Aceste confuzii apar deseori si in cadrul familiei extinse sau in cadrul cercului de prieteni apropiati.

De ce se intampla aceasta confuzie? Studiul spune ca pastram informatii despre o persoana intr-o “retea semantica mintala”, care stocheaza date si despre alte persoane, alte locuri sau lucruri. E ca si cum am pune intr-un fisier documente importante – aceia sunt oamenii dragi: copii, soti, bunici, caine, prieteni dragi etc. Creierul stie ca sunt din acelasi fisier si s-ar putea sa te trezesti ca “ies la iveala” toate numele importante de acolo. Iata de ce o mama isi numeste unul dintre copii dupa numele altuia, pentru ca numele lor sunt interconectate intr-o retea sematica si sa afla acolo, in acel fisier, toti cei pe care ea ii iubeste.

Citeste si: O intelegi mai mult pe mama, atunci cand devii si tu mama!

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here