Pandemie si empatie: ingrijorati, dar speram ca TOTUL VA FI BINE!

In perioada aceasta de ingrijorare, agitatie, de sentimente confuze aduse de pandemia cu Covid-19, intelegem cu totii ca lucrurile nu sunt usor de tinut sub control. Oricat de mult am incerca sa gandim la rece si sa ne pastram optimismul si Zen-ul Zenului, tot avem momente de incertitudine. Si e firesc sa fie asa. Pandemie si empatie: ingrijorati, dar speram ca TOTUL VA FI BINE!

Pandemia aduce schimbari. Cand se va termina pandemia, din pacate, vom continua sa resimtim efectele inca mult timp dupa.

Nu este usor sa vezi la televizor cifre care cresc alarmant, sa vezi situatia din China, Italia, Spania, SUA si alte tari, sa auzi despre infectari cu Covid-19, decese si sa te gandesti daca cei dragi sunt suficient de protejati. Sau sa te intrebi, <dar oare eu sunt in siguranta?>.

Nu este usor sa ne adaptam repede la toate schimbarile venite: inchiderea gradinitelor si scolilor, descarcat aplicatii pentru a comunica cu ceilalti, pentru a face conferinte online, pentru a muta “job”-ul acasa (asta daca esti suficient de norocos), sa intri in somaj tehnic, sa ramai fara serviciu, sa stai in casa, in timp ce altii cumpara faina, ulei, malai, dezinfectanti si hartie igienica in cantitati exagerat de mari.

Nu este usor nici ca atunci cand dupa o saptamana de stat in casa sa iesi in strada intrebandu-te daca ai completat corect declaratia pe proprie raspundere ca sa mergi la magazinul din colt sa-ti cumperi cele necesare fara sa platesti o amenda. Sau sa mergi la serviciu cu masca si manusi si sa vezi pe strada militari cu arme la ei. Sau sa observi ambulante trecand pe langa tine, sa vezi de la balcon izolete si oamenii aceia imbracati in alb (stiti voi care).

Cu toate acestea, tot incerci sa te adaptezi, dupa ce te-ai adaptat si readaptat dupa toate regulile, scenariile si ordinile militare aparute.

Intelegem ca avem nevoie de reguli, avem nevoie sa le respectam, ca sa trecem cu bine peste. Ma rog, sa spunem altfel: sa trecem peste asta mai putin “sifonati”.

Virusul acesta, pe langa faptul ca scoate la suprafata toate problemele din fiecare stat in parte (si le acutizeaza) a mai adus ceva, o anumita empatie colectiva.

Multi dintre noi am inceput sa ne intelegem mai bine, sa ne ajutam mai mult, sa ne spirjinim, sa facem lucruri IMPREUNA, ne regandim prioritatile si in ciuda tuturor problemelor aparute, ne pastram optimismul ca TOTUL VA FI BINE!

Autor: Inga Stoian

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here