Nu-ti pedepsi copilul! Mai bine ghideaza-l!

Atunci cand un copil greseste sau are un comportament nedecvat, un parinte il poate invata fara sa tipe la el, ii poate explica fara sa-l certe. Uite cum sa-ti ghidezi copilul fara sa-l pedepsesti.

Citeste si: Iata cum poti sa cresti un copil bun!

Lasa-l sa invete despre relatia “cauza si efect”

Atunci cand actioneaza gresit, vor exista consecinte pe care va fi obligat sa le accepte. Si-a aruncat jucaria intentionat pe podea si aceasta s-a stricat? Ei bine, astfel va invata ca trebuie sa traiasca fara ea. Nu, nu trebuie sa-i inlocuiesti jucaria. Nu trebuie sa-i cumperi alta.

Comportamentul gresit are consecinte neplacute

I-ai spus copilului ca nu are voie sa se joace cu mingea in bucatarie, fiindca acolo nu este un loc de joaca si ca poate strica ceva acolo. Nu te-a ascultat si a aruncat cu mingea prin bucatarie. Cum procedezi? Il trimiti in camera lui? Nu! Ii pui mingea deoparte, pentru o perioada, ca sa inteleaga urmatorul aspect: actiunea lui poate avea o consecinta neplacuta: se joaca in bucatarie, ramane fara minge.

Citeste si: 15 sfaturi pentru a avea un copil responsabil

Seteaza limite clare

Limitele trebuie setate astfel incat sa fie potrivite varstei lui si cel mai important, sa fie clare! Cateva cuvinte, repetate de multe ori. Acesta este secretul!

Explicatii si iarasi explicatii

Pentru a internaliza corect morala unei lectii, copilul are nevoie sa inteleaga, sa i se explice, de exemplu: de ce nu trebuie sa lovim alt copil? Pentru ca il doare? Pentru ca il poate supara? Pentru ca e neplacut sa fii lovit?

Anticiparea comportamentului gresit

Intelegerea cauzei comportamentului gresit te poate ajuta sa-l anticipezi si chiar sa-l eviti! Copilul plange mereu cand e timpul sa mearga la somn? Poate ii este frica de intuneric si o luminita de veghe l-ar ajuta sa depaseasca frica si sa nu se mai comporte astfel.

Repetandu-i  si explicandu-i mereu, cu calm si rabdare, pe masura ce va creste copilul va invata sa fie responsabil pentru actiunile sale.

S-ar putea sa-ti placa si : Cele 7 secrete ale copiilor fericiti. Tu le stii?

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here