Nu exista copii rai, ci copii reactivi la un anumit mediu

Foto: letslassothemoon.com

Nu exista copii rai prin ei insisi, ci copii reactivi la un anumit mediu. Copilul este ca o oglinda a atitudinii adultilor, atat fata de cei mici, cat si in societate. Intotdeauna, un copil care va creste intr-o familie in care domneste o atmosfera calma, calda, de sprijin reciproc si incurajare va fi in consecinta calm, cooperant, „cuminte”.

Citeste si: Copilul are o criza de furie? Ramai calma!

Un copil ce creste intr-o familie cu un mediu tensionat, cu parinti stresati, ocupati, obositi, care nu isi gasesc timp pentru copil, va fi „isteric”, adica va absorbi tensiunile intrafamiliale, va imita comportamentul irascibil al parintilor. Un efect nefavorabil asupra psihicului imatur al copilului il are televizorul, computerul, tableta, telefonul prin doza crescuta de violenta si mesaje negative. Ajunge sa fie ceva firesc sa vezi violenta fizica sau verbala.

Ofera-i exemple pozitive!

Copilul are nevoie de stabilitate, de timp petrecut cu familia, sa fie ascultat, sa i se acorde importanta. Are nevoie de exemple pozitive, de parinti care dau exemple bune. Nu este suficient sa i se spuna sa faca sau sa nu faca ceva. Copilul are nevoie sa vada cum rezolva parintele o situatie frustranta sau stresanta, cu calm, cu luciditate. Exemplul imediat este mai usor de urmat decat niste vorbe abstracte. Copiii se formeaza imitand comportamentele persoanelor din jurul lor, indiferent ca este vorba despre parinti, bunici sau frati.

O atitudine „isterica” este generata de atitudinea inconsecventa a parintilor. Uneori, mama este prea permisiva iar tatal pare prea dur. Copilul are nevoie de repere fixe in fiecare zi, ce actioneaza ca un factor de stabilitate si de siguranta pentru el, cum este cititul unei povesti seara la culcare, cina in famile intr-o atmosfera calma, timp in care toti povestesc cum si-au petrecut ziua, copilul fiind incurajat astfel sa comunice. Acesta este un bun prilej de a fi urmarit si ajutat sa isi rezolve micile lui „probleme”, ce pot genera frustrari si comportament negativ.

S-ar putea sa te intereseze si: Dragi adulti, fiti mai intelegatori cu parintii care incearca sa gestioneze in public criza de furie a copilului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here