Mami, de unde vin copiii? Tu ce-i spui?

Sunt convinsa ca puiul tau te-a surprins de mai multe ori pana acum cu tot felul de intrebari care mai de care mai interesante. Ai reusit sa driblezi cu maiestrie printre ele si sa-i oferi cu sinceritate toate informatiile de care are nevoie. Si cand ti-e lumea mai draga, apare in fata ta cu intrebarea: Mami, de unde vin copiii? Tu ce-i spui?

Citeste si: Varsta intrebarilor: „Ce este asta?” si „De ce?”

Faci parte din generatia “berzei”? Cand erai copil ai crezut ca un bebelus este adus de barza si ai aflat absolut intamplator sau pe la coltul blocului cum stau, de fapt, lucrurile. Nici nu mai discutam despre cata secretomanie era in jurul subiectului respectiv si cate variante existau („adus de barza”, „de buburuza”, „ai aparut dintr-o lalea” etc).

Sa nu mai zic de faptul ca se facea un “brainstorming” serios, atunci cand erai printre alti copii, la fel de curiosi ca si tine si se ajungea la intrebarea: “Dar cum iese bebelusul de acolo?”. Uite, asta-i intrebarea!

Drag parinte adult, care tocmai ai rosit sau te-ai agitat un pic la gandul ca s-ar putea in curand sa te trezesti si tu cu aceasta intrebare, nu prea te simti pregatit la acest capitol.

In primul rand, uita de povestea cu ,,barza”!

Oricat de ciudat ti s-ar parea, dar varianta ,,lasa ca ii distrag atentia cu altceva si uita” nu este cea potrivita.

Nu-i taia nici din curiozitate cu expresii de tipul: ,,esti prea mic acum pentru asa intrebari”. Tocmai ti-a aratat ca nu e chiar atat mic, daca a reusit sa te intrebe!

Citeste si: Lucruri dezgustatoare (si stanjenitoare) pe care copiii le fac

Si atunci, cum apare bebelusul in burtica mamei?

Dr. Miriam Stoppard, autoarea cartii ,,Questions Children Ask” (Intrebari de-ale copiilor) sustine ca la intrebarile copilului ar trebui sa fim calmi, sa-i raspundem sincer, dar adecvat varstei, pe intelesul lui. Acest lucru nu inseamna sa-i expui intregul adevar, coplesindu-l cu tot felul de detalii, dar ai putea sa-i spui o parte din adevar pe care ar putea el atunci sa-l asimileze, sa-l perceapa, iar cu timpul ii poti “adauga” si alte detalii si informatii.

  • Intre 2-4 ani

“Tati a iubit-o mult pe mami si din dragostea aceasta mare a aparut in burtica mamei un bebelus mic, de care ei au avut grija si pe care l-au crescut pana cand fost pregatit sa se nasca”.

  • Intre 4-6 ani

Raspunsul pe care il poti oferi in aceasta perioada depinde de ce informatii detine copilul, dar si de decizia parintelui. Unii considera ca informatia de tipul ,,pentru ca tati a iubit-o pe mami i-a oferit un spermatozoid in burtica ei” este mai mult decat suficienta. In acest stadiu, informatiile pe care ar trebui sa le explice parintii mai mult sunt cele de genul “mami si tati au iubit tare mult bebelusul din burtica si au avut grija amandoi, i-au vorbit, i-au cantat, iar uneori bebelusul dadea din manute si picioruse acolo, pentru ca era tare fericit”.

  • De la 6 ani

Parintele ii poate explica unii termeni precum “sperma”, „testicule”, “ovare” etc.

Mami are doua ovare, iar in ovare mami are ovule. Un ovul de la mami s-a intalnit cu un spermatozoid de la tati, s-au impretenit si s-au dus impreuna in uter, iar acolo s-au unit si uite asa a inceput sa creasca un bebelus mic-mic, dar frumos, vesel si destept. Uite asa ai aparut tu!”

  • Intre 8-11 ani

Abia in aceasta perioada ii poti explica despre ce face penisul si cum ajunge in vagin, sustin specialistii. Despre asta detaliem alta data, ca presimt ca iar ai rosit.

Exista numeroase carticele, video-uri si aplicatii interesante, speciale pentru copii, care te-ar putea ajuta destul de mult atunci cand ii vei explica, pe scurt, de unde vin copiii. Dar pana atunci…

Cum iese bebelusul din burtica?

Daca puiul tau este prea mic, atunci este suficient sa-i spui ca ,,un bebelus creste in burtica mamei, pana cand este suficient de mare sau  de pregatit incat sa iasa, dar atunci cand vei fi un pic mai mare o sa-ti explic exact cum se va intampla acest lucru, bine?”, explica Dr. Miriam Stoppard in mirror.co.uk.

Daca puiul tau va fi din ce in ce mai interesat de subiect, abia in jurul varstei de 5-6 ani ii poti oferi un pic mai multe detalii: ,,in timpul sarcinii bebelusul sta in uter. Da, exact, ca intr-o casuta, iar cand este suficient de mare si pregatit sa il vada mami, iese prin vagin. Uneori insa mama ii spune doctorului ca ar avea nevoie de ajutor, iar acesta ii face operatie la burtica”.

Autor: Inga Stoian

Citeste si: Atunci cand copiii spun lucruri jenante… in public

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here