Inainte de a deveni parinte, este important sa te intrebi asta!

„Ma ingrozeste sa fac aceleasi greseli pe care le-au facut parintii mei”, ti se pare cunoscuta fraza? Dar ce ai spune daca in locul frazelor si intamplarilor negative care ti s-au intamplat in copilarie, ti-ai aminti aspectele frumoase si pozitive care te-au facut cine esti in prezent?

„Evitarea greselilor nu este un obiectiv foarte bun pentru parinti. Aceasta decizie, de a nu face aceleasi greseli, este infricosatoare si presupune, de altfel, multa anxietate”, explica Carl Pickhardt, un psiholog care a publicat mai multe carti de parenting, printre care si „Supravietuind adolescentei copilului tau” (engl. „Surviving Your Child Adolescence”), potrivit Insider.

Cu siguranta vei face greseli, a adaugat el, indiferent daca sunt noi sau aceleasi pe care le-au facut parintii tai. Cu cat vei evita speranta ca vei fi un parinte perfect, cu atat va fi mai bine.

Citeste si Au inceput si tatii sa fie criticati pentru stilul lor de parenting?

Iata, asadar, o intrebare mai realista pe care sa vi-o puneti inainte de a deveni parinte: „Ce lucruri pozitive mi-au oferit mie parintii si pe care pot sa le dau mai departe copiilor mei?”

Daca asta pare prea evident, nu este chiar asa. Este mult mai usor sa-ti aduci aminte de partile negative ale copilariei tale decat sa ti le reamintesti pe cele frumoase.

Ce poti face in acest caz? Sa identifici lucrurile bune care ti s-au intamplat!

Poate ca parintii tai erau intotdeauna deschisi pentru a putea vorbi despre lucruri care te deranjau sau poate, in general, isi faceau timp sa se joace cu tine dupa scoala. Oricare ar fi, concentreaza-te pentru a putea fi acel tip de parinte in viitor.

O capcana de evitat

Cunoscutul psiholog spune ca multi parinti incearca sa mearga in extrema opusa – daca parintii lor au fost foarte critici cu ei, de exemplu, acestia vor fi total relaxati cu proprii lor copii.

Cand copilul intra in perioada de adolescenta si incepe sa fie impotriva restrictiilor parintesti, dintr-o data, acest parinte se confrunta cu o mare provocare, si anume: cum va mai putea comunica cu el?

Citeste si Ai gresit fata de copil? Iata ce sa faci!

„Ceea ce se intampla este ca, de multe ori, parintii recurg la tactici sau la expresii pe care nu si le-au dorit niciodata. Deodata, parintele devine critic, exact asa cum au fost parintii acestuia”, explica psihologul.

Vestea buna este ca stilul tau de parenting nu este neaparat restrictionat de comportamentul parintilor tai. Nu trebuie sa fie nici acelasi, nici contrariul. De altfel, cresterea unui copil este un fel de proces de invatare. Nu iti poti planifica strategia de parenting inainte ca fiul/fiica ta sa se nasca ori sa creasca, a mai precizat Insider.

Citeste si 4 sfaturi importante de parenting de la mame experimentate

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here