4 sfaturi importante de parenting de la mame experimentate

Un lucru e sigur – nu poti fi niciodata suficient de pregatit sa fii parinte si sa stii tot ce ai de facut in acest nou rol. Inveti sa fii parinte si tot ce presupune acest lucru…din mers. Da, toti acei parinti care aparent stiu ce trebuie sa faca, te asigur, ca au avut momente (suficiente!) in care nu aveau nicio idee cum sa procedeze sau daca ceea ce fac este corect. Uite ca am spus adevarul!

Citeste si: Esti pregatita sa fii mama? Esti pregatita sa ti se schimbe viata?

Si nu, nu conteaza cati copii ai sau de cate ori ai fost insarcinata. Chiar si in familiile cu multi copii, mamele au recunoscut ca nicio sarcina nu a fost la fel si fiecare copil este diferit, s-a comportat diferit si ce a functionat excelent in cazul unuia nu a mers deloc in cazul altuia.

Iata 4 sfaturi importante de parenting pe care le-au oferit cateva mame mai experimentate celor care se pregatesc sa devina mame sau care au intrat pe acest teren si se simt neincrezatoare:

Fara imagini idilice

Probabil inainte sa ramai insarcinata aveai imaginile acelea mentale despre cum o sa fie sarcina, cum o sa nasti, ce fel de parinte vei fi si cum o sa decurga totul. Probabil erai foarte convinsa ca pana la 3 ani copilul nu va sti ce este zahar, va manca numai produse organice si vei fi cea mai zen mama din lume, nu vei ridica niciodata vocea la el, ca vei face ateliere de creatie zilnice cu el acasa si tot asa.

De aceea, sfatul multor mame este sa renunti acum la toate acele imagini si idei preconcepute si sa vezi pe parcurs cum vor decurge lucrurile, daca nu-ti doresti sa fii un parinte care acumuleaza multe frustrari sau unul nefericit ca nu ajunge la acea imagine de parinte ideal (care nu, nu exista!).

Citeste si: 4 lucruri importante de stiut inainte de a fi mama!

Nu e nicio competitie!

Fiecare copil se dezvolta in ritmul sau, are o anumita personalitate, anumite abilitati, iar comparatia intre copii chiar nu face bine nimanui.

Mama care spune ca bebelusul de o luna doarme toata noaptea, ca si-a revenit in 6 zile de la nastere, ca alapteaza fara probleme, ca bebelusul spune cuvinte intregi de la 9 luni, ca face spagat la 1 an si mai stiu eu ce minunatii, gandeste-te ca sigur are unele lucruri pe care nu ti le spune pana la capat! N-o spun eu, o spun mame experimentate!

Accepta ajutorul oferit!

Daca mama iti spune ca va avea grija de nepot in timp ce tu dormi o ora, accepta! Daca te intreaba soacra la telefon cu ce ar putea sa te ajute, spune-i ca daca ar veni cu o supa de pui cu taietei ar fi perfect (sau ce iti doresti tu). Daca prietena ta buna iti spune ca vrea sa te ajute cu ceva, spune-i ca ai un rand de hainute de calcat, daca doreste sa se ocupe ea de asta, ar fi minunat! Nu trebuie sa fii mama supereroina care le face pe toate.

Nu, nu le stii pe toate!

Doar pentru ca bebelusul creste in burtica ta nu inseamna ca o sa vina si cu manual de instructiuni sau ca vei sti exact cum sa-l linistesti din plans de fiecare data. Multe lucruri le vei invata din mers, dar asta nu inseamna ca nu vei face si greseli ca parinte. Fii mai intelegatoare si mai blanda cu tine.

Citeste si: Stii cum poti sa fii o mama mai buna?

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here