Cum previi infectia cu E. coli la copii? Antibioticele si antidiareicele nu sunt recomandate

Imagine de PublicDomainPictures de la Pixabay

Cateva tipuri de bacterie E. Coli cauzeaza boala atunci cand acestea produc o toxina puternica numita Shiga toxina (ST). Bacteriile care produc aceasta toxina se numesc Shiga toxina E. coli sau STEC sau E. coli enterohemoragica (EHEC).

Citeste si Igiena personala la gravide, mamici, bebelusi si copii

STEC poate produce, la randul sau, Sindromul Hemolitic Uremic (SHU), o complicatie severa reprezentata prin insuficienta renala, aparand mai ales la copiii cu varsta intre zero si cinci ani, dar si la persoanele in varsta, potrivit Ministerului Sanatatii.

Cum poti preveni infectia cu Shiga toxina E. coli?

Conform Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA, trebuie sa tii cont de anumite reguli:

Sa ai in vedere ca te poti infecta din cauza alimentelor. In acest sens, cele mai predispuse persoane care se pot imbolnavi sunt femeile insarcinate, nou-nascutii, copiii, adultii si tot cei care au un sistem imun slabit si vulnerabil, cum ar fi persoanele care sufera de boala canceroasa, de diabet sau de HIV.

Asigura-te ca ai o igiena personala corespunzatoare, in special spalarea mainilor! Prin urmare, spala-ti mainile dupa ce folosesti toaleta, dar si dupa ce schimbi scutecele nou-nascutului. Spala-ti mainile inainte si dupa ce gatesti sau mananci.

Citeste si Boala mainilor murdare

Spala-ti mainile dupa ce ai atins un animal sau daca ai fost in mediul acestuia (gradina zoologica, curte, grajd etc.).

Spala-ti mainile inainte si dupa ce prepari biberonul cu lapte pentru sugar, inainte sa-i atingi zona gurii sau alte parti ale corpului.

Asigura-te ca orice lucru, care s-ar putea sa intre in contact cu cavitatea bucala a copiilor, este curat.

Daca nu dispui, momentan, de apa si sapun, indicat ar fi sa folosesti produse care se bazeaza pe alcool si care reduc numarul de germeni in anumite situatii. Nu uita ca solutiile acestea nu sunt un inlocuitor pentru apa si sapun!

Urmeaza patru pasi esentiali pentru siguranta alimentelor, si anume: spalare, separare, gatire, racire.

Spala fructele si legumele sub jet de apa puternic, chiar daca eticheta spune ca acestea au fost deja curatate.

Citeste si Expunerea copilului la animalele din curte aduce beneficii sistemului sau imunitar

Ce inseamna sa gatesti carnea corespunzator?

Pentru a omori germenii daunatori, este bine sa gatesti friptura la o temperatura inalta de 62,6 grade Celsius si sa o lasi deoparte pentru cel putin trei minute dupa ce ai luat-o din tigaie/tava. Totodata, gateste carnea de vita si de porc la o temperatura minima de 70 de grade Celsius. Iti va fi de ajutor un termometru de gatit pe care il poti gasi, la diferite preturi, in magazinele online.

Intotdeauna spala ustensilele/obiectele cu care ai gatit. Inlatura laptele crud, produsele lactate nepasteurizate ori sucurile nepasteurizate.

Nu inghiti apa atunci cand esti la piscina sau la mare.

Potrivit Ministerului Sanatatii, parintii nu trebuie sa administreze copiilor medicamente fara prescriptia medicului specialist. Administrarea unor medicamente nerecomandate poate ingreuna depistarea cauzelor aparitiei bolii.

Antibioticele nu sunt recomandate pentru tratamentul infectiei cu STEC si nu sunt recomandate nici antidiareicele deoarece pot creste riscul aparitiei Sindromului Hemolitic Uremic (SHU), o „afectiune care apare in urma distrugerii premature a celulelor rosii din sange caracterizandu-se prin insuficienta renala acuta, anemie si o scadere severa, brusca a numarului de trombocite, esentiale in coagularea sangelui”, potrivit Sfatul medicului.

Citeste si Igiena gravidei

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here