Esti insarcinata cu cel de-al doilea copil si te gandesti din ce in ce mai serios la cum va fi viata ta dupa aparitia unui alt copil. Afla aici cum sa-ti ajuti copilul mare sa se acomodeze cu cel mic.
Citeste si: De ce e bine sa ai frati si surori?
Copilul mai mare s-ar putea sa se confrunte cu un mix de emotii, de la entuziasm pana la gelozie si chiar resentimente. Daca este vorba despre un toddler, care inca nu stie sa-si exprime emotiile, s-ar putea sa observi ca isi doreste sa revina la comportamente din trecut, de cand era bebelus – de exemplu, sa-si suga degetul mare, sa isi doreasca sa bea din biberonul cu lapte, sa uite ca stie cum sa faca singur la olita, sa vorbeasca asa cum o face un bebelus, doar pentru a-ti capta atentia.
Copiii un pic mai mari, spre exemplu, un prescolar care stie sa-si exprime trairile si emotiile, va avea alt fel de reactii si de comportamente prin care sa-ti testeze rabdarea – de exemplu, prin tantrumuri, prin comportamente urate sau prin refuzul sau de a manca. Dar aceste reactii sunt de obicei pe perioade scurte.
Citeste si: Gelozia pe fratele mai mic
Pregatirea copilul mare pentru aparitia fratiorului sau surioarei trebuie facuta inainte de nasterea bebelusului.
Iata cateva idei pentru a-ti ajuta copilul mai mare sa se acomodeze cu aparitia celui de-al doilea copil.
- Spune-i/inventeaza povesti frumoase despre copii care au surioare si fratiori,
- Implica-l in alegerea lucrurilor viitorului fratior sau surioara: patut, hainute, ciorapei, scutece, paturica etc.
- Gasiti impreuna o jucarie pe care copilul mai mare sa i-o ofere noului nascut, atunci cand va veni acasa.
- Petrece timp “unul-la-unu” cu cel mare si spune-i cat de mult te bucuri ca e langa tine si ca te va ajuta.
- Jocul de rol –prin care sa inteleaga ce schimbari vor avea loc dupa venirea bebelusului acasa (schimbat scutece pe o papusica, adormit, hranit, explica-i de ce bebelusul va plange uneori etc)
- Aminteste-i mereu ca el va fi fratiorul/surioara mai mare si ca este un rol deosebit de frumos.
Dupa aparitia bebelusului, implica-l in activitatile zilnice si pe copilul mai mare (sa aduca un scutecel nou pentru bebelus, sa-si stranga jucariile, astfel incat sa-i fie mamei mai usor, sa te ajute sa puneti hainele la spalat etc).
S-ar putea sa-ti placa si: Ordinea nasterii copiilor… chiar conteaza! Iata de ce!