Copilul sau sotul, cine e pe primul loc?

A aparut copilul in viata voastra si vi s-a schimbat Universul de tot. Va mai exista oare viata de cuplu? Venirea noului membru in familie va schimba definitiv dinamica in relatia dintre partenerii deveniti si parinti? Te vei ocupa de copil si sotul va fi dat uitarii? Sau sotul va fi prioritatea ta orice ar fi? Copilul sau sotul, cine e pe primul loc?

Citeste si: Sa fii mama inseamna sa ai doua joburi si jumatate

Aparitia unui copil in viata unui cuplu clar va aduce cateva schimbari in viata celor doi parteneri. Si poate nu doar cateva, iar unele dintre ele vor fi chiar definitive.

Am citit si despre parerile mamicilor care au sustinut ca venirea copilului in viata de familie va insemna ca sotul “pica automat pe ultimul loc” si ca parintii trebuie sa se sacrifice, pe viata, pentru copil, pentru binele si nevoile lui.

Ideea ca viata de cuplu trebuie sacrificata pentru binele copiilor nu aduce nimic bun. Sunt atatea exemple de divorturi in jurul nostru si atatia copii traumatizati cu expresii si convingeri de tipul “am decis sa stau alaturi de tatal tau pentru ca tie sa-ti fie bine, sa ai un tata”, care nu au adus nimic pozitiv.

Citeste si: “Ajutor! Parintii mei divorteaza!”

Exista si femei care sustin ca aparitia unui copil nu inseamna ca acesta trebuie sa devina prioritatea ta suprema. Ba chiar mai mult de atat, sotul ar trebui sa ramana pe primul loc. Orice ar fi. Astfel este si materialul jurnalistei Amber Doty, in care sustine ca „sotul va fi mereu pe locul intai, inaintea copiilor”.

Oare care este cea mai buna varianta? Care este solutia?

Undeva pe la mijloc, probabil. Foarte frumos a scris o mamica in acest sens si anume “cred ca mai corect e sa pun pe primul loc persoana care in acel moment are mai multa nevoie sa i se acorde atentie!Sa nu ma intelegi gresit. Casnicia este importanta, pentru ca o viata de cuplu armonioasa, face ca familia sa fie una fericita si stabila. Am auzit si vazut mult prea multe cupluri in jurul meu care nu au rezistat prea mult impreuna pentru ca partenerii nu aveau prea multe lucruri sau interese in comun. Chiar cred ca partenerii trebuie sa aiba grija de relatie, de cuplu, doar ca acest lucru nu inseamna ca trebuie sa faci din partenerul tau prioritatea ta numarul unu. Cred ca mai corect e sa pun pe primul loc persoana care in acel moment are mai multa nevoie sa i se acorde atentie. Uneori e copilul, mai ales daca este foarte mic, este chiar firesc sa fie astfel. Alteori este vorba despre sotul meu. Si sunt momente in care eu sunt o prioritate. Deseori ne intrebam: cine a avut o zi mai dificila? Cine are nevoie de atentie si afectiune in plus? Cine are nevoie de mai mult suport din partea celorlalti membri de familie? Cine are nevoie de timp petrecut unu-la-unu? Atunci cand unul dintre noi are mai multa nevoie de atentie, ceilalti inteleg si se implica”, scrie o mamica pe mother.ly.

Ne viziteaza bunicii si copilul ramane o perioada in grija lor? Atunci clar viata de cuplu este prioritatea noastra in acel moment. Copilul este racit si are nevoie de ingrijire si afectiune in plus? Atunci ambii parteneri se vor concentra pe nevoile copilului. Si chiar nu cred ca va avea viata de cuplu de suferit in acel moment.

PS: Nu uita sa te pui, din cand in cand, si pe tine pe acel prim loc!

Autor: Inga Stoian

Citeste si: 1500 de persoane au spus care este cheia unei casnicii reusite

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here