Cele 7 secrete ale copiilor fericiti. Tu le stii?

Foto: Pinterest

Candva, copilaria era plina de zile parca interminabile petrecute afara, la joaca si prea putin in fata televizorului. Copiii se bazau pe imaginatia proprie atunci cand era vorba de joaca. Si imaginatia era infinita, plina de posibilitati. Copiii se jucau, invatau, experimentau, socializau. Si mai ales, copiii se distrau. Cum sa aiba parte si copiii din prezent de joaca, de distractie, fericire?

Atunci cand este vorba de copii, parintii parca nu prea se mai gandesc in prezent la fericire. Se gandesc mai mult la succes. Este mereu vorba despre comparatii. Compara copiii, abilitatile, cunostintele, se gandesc la etapele parcurse, la absolvire, la diplome si trofee. Atunci cand aleg gradinita nu se gandesc la criteriul “Dar copilul meu va fi fericit acolo?”, ci mai mult la “Ce avantaje sunt daca va frecventa acea gradinita, scoala, liceu etc?” Parintii din ziua de azi se gandesc la obstacole intampinate, solutii, fac planuri de viitor, dar nu petrec prea mult timp gandindu-se la ceea ce ii face pe copiii lor fericiti. Cu adevarat fericiti.

Astazi viata pare prea controlata. Prea se traieste conform unui script, prea tinandu-se de un plan bine facut inainte. Proiectele de scoala trebuie sa fie facute perfect. Nu prea mai sunt zile libere. Libere cu adevarat. Toti traiesc dupa un scenariu.

Asta nu inseamna ca nu sunt si copii fericiti. Unii traiesc o viata plina de aventura si alearga prin curtea lor, pe afara. Dar multi copiii insa nu traiesc asa. Multi copii pur si simplu urmeaza “planul”. Si ce pacat. Pentru ca a trai copilaria inseamna ca totul si toate sa fie despre fericire.

Citeste si: Principii de aur in parenting: cum iti ajuti micutul sa creasca armonios

Cum ne putem concentra pe fericire, atunci cand sunt atatea lucruri de facut?

Iata care sunt cele 7 secrete ale copiilor fericiti, conform hufftingtonpost.com, sau cele 7 strategii ale parintilor care-si doresc copii fericiti.

Mananca la timp

Parca pare prea simplu, ca sa fie considerata o strategie, nu-i asa? Cu toate acestea, gandeste-te, atunci cand ti-e foame esti mai “rautacios”, mai certaret, mai suparat. Asa se poate simti si copilul atunci cand ii lipseste gustarea sau trebuie sa astepte doua ore pentru a merge undeva, in vizita la cineva si abia acolo poate manca. Atunci cand copilul mananca la timp, asa cum este obisnuit, este mai calm, mai satisfacut, e mai usor sa cooperezi cu el. Se poate juca si poate fi fericit.

Citeste si: De ce creste numarul copiilor cu alergii?

Dorm suficient

Da, unii copii dorm mai mult, mai repede, altii adorm mai greu. Dar este important sa aiba un somn calitativ, sa doarma suficient. Un copil odihnit este dornic de joaca. Este fericit. Incearca sa fii atent sa aiba parte de un somn odihnitor.

Se joaca fara “instructiuni”

Rar cand mai vad un copil care se poate juca fara a i se spune “de-a ce se poate juca”. Toti au jucarii care mai de care mai sofisticate care le “induc” sau le “arata” cum “trebuie” sa se joace. Este important sa ne uitam pe programul lui daca are timp cu adevarat de a se juca. Asa, de-a nimic. De-a ce vrea el. Jocul este bun bun pentru sufletul lui de copil.

Au  voie sa-si exprime emotiile

Copiii trebuie sa-si exprime emotiile. Striga, daca sunt suparati, plang, daca sunt tristi. Copiii care nu-si exprima emotiile negative sunt predispusi, pe viitor, la tot felul de probleme de alimentatie, emotionale, predispusi spre depresie.

Sunt lasati sa aleaga

Copiii au foarte putin control asupra vietii lor. Li se spune mereu unde sa mearga, ce sa faca si ce sa manance. Este in regula, daca ii mai lasati sa-si aleaga hainutele. Si ce daca doreste sa fie Spider Man atunci cand mergi cumparaturi in supermarket?  O data pe saptamana permiteti-i sa aleaga meniul pentru cina. Intrebati-i si ce activitati sau cursuri ar dori sa urmeze, nu doar cele care sunt “de viitor” sau ii asigura nu stiu ce calificative la facultatea nu stiu care. Dati-le ocazia sa ia unele decizii si priviti-i cum va zambesc in schimb.

Se simt auziti

Stiai ca si copiii mici pot intui sau simti atunci cand le raspunde-ti “pe pilon automat”? Atunci cand simt ca parintii isi doresc sa-i asculte cu adevarat, se simt mai conectati, se simt mai increzatori. Si da, sunt mai fericiti!

Stiu ca au parte de dragostea neconditionata a parintilor

Copiii fac tot felul de nazbatii. Sar pe canapea din nou si din nou, chiar daca le-ai tot zis sa nu mai sara. Pica, se lovesc, plang si o iau de la capat. Copilaria inseamna tot felul de incercari. Tot felul de nazbatii. Iarta-i. Iubeste-i neconditionat. Iar ei vor simti asta. Si vor fi fericiti.

Citeste si: Adela Popescu: „Am invatat despre mine, ca pot iubi incredibil de mult!”

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here