Activități pentru copil: ce pot face doua maini dibace

Foto: familyeducation.com

Modelajul reprezinta o arie de activitati care poate oferi un vast sir de experiente si oportunitati educative pentru copilul tau, atat acasa cat si la gradinita sau la scoala. Chiar si cei mai mici copilasi devin fascinati de astfel de activitati si se implica cu mare seriozitate in jocul lor, petrecand astfel perioade indelungate in care investigheaza materialele si exploreaza tot felul de manevre.

Pentru a pune la punct un atelier de modelare pentru copilul tau poti utiliza atat materiale de modelaj pe care le gasesti in magazine, cel mai cunoscut fiind plastilina, dar te poti folosi practic de tot ceea ce este in jurul tau. Important este sa fii cat mai organizata si sa iti faci si un inventar al obiectelor din casa ce ar putea fi implicate in joc. Ai nevoie, asadar, de o masa pe dimensiunea copilului, cu o suprafata ce poate fi curatata si chiar spalata cu usurinta, precum si de unul sau mai multe scaune pe masura. Trebuie de asemenea sa dispui de locuri de stocare, cutii, cosuri pentru materiale.

Mai ai nevoie de sorturi de bucatarie (ce pot fi sterse cu usurinta), o perie si un faras pentru a face curatenie, instrumente de modelaj, bucati de argila, sita pentru faina, obiecte ajutatorare (crengute mici, conuri de brad, pietricele, scoici etc). De mare ajutor vor fi obiectele care vor servi drept forme cum ar fi margele, nasturi, monede, chei (Atenție, copilul trebuie supravegheat incontinuu! Evita sa-i oferi obiecte mici, care pot fi inghite sau sunt toxice”.

Diferite ustensile din bucatarie pot fi de asemenea pretioase in operatiunile de modelaj (o paleta, o lingura de lemn cu o forma mai neobinuita, forme de biscuiti etc). Lista lucrurilor de care te poti folosi pentru a-i crea micutului tau un atelier profesionist unde sa-si exercite abilitatile artistice este foarte lunga.

Poti adauga aici cesti, farfurii, boluri, tacamuri, decoratiuni pentru prajituri etc. Practic vei descoperi ca orice obiect din casa isi poate dovedi utilitatea ca instrument de lucru. Ca posibile materiale de modelare, nu e neaparat necesar sa te folosesti de plastilina. Incearca coca pentru care ai nevoie de o ceasca de apa, o ceasca de faina, jumatate de ceasca de sare, putin ulei si chiar o bucatica de drojdie daca vrei sa faci o cantitate mai mare. Distractia va fi si mai mare daca vei folosi coloranti alimentari.

Toate ingredientele se amesteca intr-un bol, iar deliciul va fi si mai mare daca copilul tau va duce la bun sfarsit aceasta operatiune. Alte materiale indicate mai sunt argila, ce poate fi gasita in magazinele de specialitate, dar si faina de porumb sau orez combinata cu apa. In privinta locului in care se va stabili „laboratorul de lucru” ar fi indicat sa te gandesti la ceva permanent, care sa ramana mai mult timp, iar dezordinea creativa sa nu fie bulversata ulterior. Important este ca materialele si instrumentele de lucru sa fie asezate pe cat posibil in oridine si in aceeasi masura sa fie pastrata curatenia la „locul de munca”.

Trebuie sa fie suficient loc pentru ca daca sunt mai multi frati, vin si prieteni ai copilului sau pur si simplu lucrezi impreuna cu el sa aveti loc de desfasurare. Trebuie apoi, mai ales daca sunt mai multi participanti la joc, sa te asiguri ca le prezinti niste reguli, sa fie organizati, sa lucreze cu atentie si apoi sa stie ca trebuie sa faca curat si sa protejeze lucrurile din casa. In momentul in care toate acestea lucruri sunt puse la punct, va puteti apuca de treaba. Puteti face orice, flori, animale, masinute, case, fructe si legume, omuleti, barci, cate-n luna si-n stele.

Totul depinde de imaginatia voastra dar si de rabdarea de care dai dovada pentru ca la inceput, mai mult ca sigur ca niciunul dintre voi nu va fi prea expert si s-ar putea ca rezultatele muncii voastre sa nu fie prea clare. In egala masura, atunci cand din modelare se naste ceva de care copilul tau este mandru este recomandat sa organizezi si un loc de expundere a acestor adevarate trofee. El va fi foarte mandru si va fi stimulat astfel sa isi continue si mai sarguincios jocul, in fapt munca sa.

Atentie: Asigura-te ca niciunul dintre materialele cu care va modela copilul tau nu ii declanseaza alergii si va fi consumat, mai ales daca este vorba de coca. Acelasi lucru este valabil si pentru instrumentele de modelare. Analizeaza potentialul pericol asupra sanatatii sau vietii copilului si supravegheaza-l permanent.

Sfat: Cand copilul tau modeleaza, invata de fapt o multime de lucruri pentru ca exploreaza materiale folosindu-si simturile, isi dezvolta controlul si capacitatea de coordonare, invata sa manipuleze instrumente si afla care este rolul lor real, descopera proprietatile diferitelor materiale, isi imbogateste vocabularul descriind actiunile sale si lucrurile cu care intra in contact. Copilul incepe sa inteleaga ca materialele se modifica, de exemplu, adaugand apa sau uscandu-le, invata mai bine sa numere, explorand forme solide si plane, texturi si culori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here