Se spune ca femeia se simte mama in momentul in care vede rezultatul pozitiv la testul de sarcina, in timp ce barbatul se simte tata abia in sala de nastere sau dupa ce isi vede copilul nascut.
Citeste si: Ghidul de supravietuire al proaspatului tatic
Pentru barbat, momentul in care este pus fata in fata cu bebelusul nu este doar o experienta emotionanta, ci aduce o schimbare psihologica majora.
Acest lucru se intampla pentru ca vede fata aceea draguta de bebelus, manutele pufoase si piciorusele grasunele, dar mai ales din cauza hormonilor si schimbarilor care au loc in creierul barbatului. Afla aici mai exact ce se intampla cu barbatul care devine tata.
Hormonii ii joaca feste, la propriu! Nivelul de testosteron scade, in timp ce prolactina si oxitocina cresc.
“Acest lucru se intampla cu un scop. Schimbarile hormonale din corpul barbatului care devine tata sau se pregateste sa devina tata sunt pentru a-l ajuta sa intre in acea noua etapa, sa raspunda la nevoile bebelusului”, sustine Lee Gettler, cercetator la Centrul pentru Copii si Familii din cadrul Universitatii Notre Dame.
Potrivit unui studiu facut in 2011 si condus de acelasi cercetator, nivelul de testosteron scade pana la 40% in prima luna de „parinteala”, iar acest lucru ajuta la stabilirea unei legaturi mai rapide si mai trainice intre tata si bebelus. Barbatul devenit tata se simte mai sensibil si mai atasat de nou nascut.
Citeste si: Iata cum poate tatal sa o ajute pe mama!
Una dintre rezultatele cercetarii a aratat ca barbatii cu un nivel foarte crescut de testosteron au o capacitate de raspuns la nevoile si plansul bebelusului mai scazuta.
In timp ce nivelul de testosteron scade, cel de estrogen incepe sa creasca cu cateva saptamani inainte de nasterea bebelusului si continua sa se mentina astfel, chiar si la cateva luni dupa aparitia copilului.
Cercetatorii au aratat ca nivelul de prolactina creste in prima luna cu bebelusul, in medie, cam 20%, iar aceasta schimbare in corpul barbatului il ajuta sa-si dezvolte acel comportament de parinte, de tata: sa interactioneze cu bebelusul, sa raspunda la plansul lui, sa-l ingrijeasca si chiar sa-i inteleaga nevoile.
Un alt studiu publicat in “Hormones and Behavior” (Hormonii si Comportamentul) a aratat ca tatii de toddleri experimenteaza o crestere a nivelului de oxitocina (hormonul dragostei) in momentul in care se uita la poze cu copiii lor.
Cercetatorii au demonstrat: creierul barbatului devenit tata se schimba definitiv in momentul in care apare copilul.
Autor: Inga Stoian
S-ar putea sa-ti placa si: Mami si tati, puteti fi un cuplu fericit… in timp ce va cresteti copiii!