Ce poti sa faci, ca parinte, astfel incat copilul tau sa reuseasca in viata?

Ce poti sa faci, ca parinte, astfel incat copilul tau, sa aiba o viata frumoasa si de succes? Pe scurt, sa reuseasca in viata? Afla aici ce spun studiile.

Citeste si: Un copil are nevoie de “cina in familie”!

Cina luata in familie

Un studiu facut la Universitatea Harvard a aratat ca acei copii care iau cina de 5 ori pe saptamana alaturi de ceilalti membri de familie au o probabilitate scazuta de a se confrunta cu depresia, obezitatea, de a avea rezultate academice mai bune la scoala, un vocabular mult mai bun, abilitati sociale mai dezvoltate, dar si o stima de sine mai mare, in plus in adolescenta este mai putin tentat de consumul de alcool si droguri, scrie businessinsider.com.

Timp limitat in fata ecranelor

Trebuie sa existe urmatoarea regula: la masa, in masina si in dormitor – fara tv, telefon, jocuri pe computer sau tableta! Cercetatorii (vezi British Psychological Society) sustin ca folosirea excesiva a telefonului si tabletei de catre copil ii altereaza iremediabil dezvoltarea creierului si il impiedica sa-si dezolve anumite abilitati, precum atentia, concentrarea, vocabularul, anumite abilitati sociale. Potrivit AAP (Academia Americana de Pediatrie), un copil sub 18 luni nu are deloc voie sa stea in fata ecranelor. Pentru cei intre 2-5 ani, petrecerea timpului in fata ecranelor trebuie sa fie de maximum 1 ora pe zi.

Implicarea in activitati casnice

Un studiu facut la Harvard a aratat ca acei copii care se implicau in treburile casnice si aveau anumite responsabilitati (dusul gunoiului, facutul patului, aranjatul farfuriilor la masa, stransul jucariilor, cartilor prin casa etc) au fost mult mai responsabili si au avut mai multe rezultate pozitive in viata de adult.

Citeste si: De ce este bine sa implicam copilul in treburile casnice?

Incurajeaza-l sa calatoreasca

Excursiile si calatoriile pot aduce foarte multe avantaje (va dori sa calatoareasca mai mult, sa cunoasca, sa descopere, sa invete, va fi mai tolerant in fata altor culturi, va fi mai curios, mai respectuos, se va adapta mai usor, se va exprima mai liber, va fi mai increzator si cu un respect de sine mai mare), iar toate acestea il vor ajuta sa devina un adult cu un mai mare potential de a avea succes.

Lasa-l sa si greseasca

De ce este important sa-l lasam sa greseasca, sa aiba astfel de experiente? In primul rand, copilul invata sa le gestioneze mai bine, invata ca poate iesi din orice situatie si ca nu are nevoie de note mari, stelute, gratificari si premii pentru a-si demonstra sau pentru a reusi. De asemenea, copilul invata sa-si asume noi provocari pe viitor, fara sa-i fie teama ca poate gresi, poate esua si mai ales, fara a astepta sa fie salvat de catre cineva. Pentru ca va sti cum sa se “salveze” singur!

Citeste si: 13 lucruri pe care parintii puternici din punct de vedere mental nu le fac!

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here