Un copil are nevoie de “cina in familie”!

Probabil ai auzit, si nu o data, despre cat de important este sa iei cina in familie. Important atat pentru tine, cat mai ales, pentru copilul tau. Specialistii spun ca de fapt, acest simplu obicei, de a lua cina in familie, ii poate schimba viata copilului tau.

Cina luata in familie, dupa parerea specialistilor, este cel mai bun predictor despre modul in care va fi copilul tau in adolescenta si mai apoi, in viata de adult. Cu cat mai dese sunt aceste cine in familie, cu atat mai bine ii va merge la scoala copilului, cu atat mai increzator in propriile forte va fi, cu atat mai inteles si mai iubit se va simti. De asemenea, cu atat mai putin va fi predispus sa intre in companii “dubioase” sau mai putin tentat sa consume droguri, sa sufere de depresie, sa aiba ganduri suicidale, sa isi inceapa mult prea devreme viata sexuala.

Citeste si: 13 lucruri pe care parintii puternici din punct de vedere mental nu le fac!

De ce este importanta o cina in familie?

Poate pentru ca familiile care mananca impreuna, discuta mai mult, ceea ce ii ajuta sa ramana conectati si sa construiasca relatii mai trainice.

Poate pentru ca parintii au mai posibilitatea mai des sa-si exprime dragostea intr-un mod constructiv si sub forma de atentie si supraveghere.

Poate pentru ca parintii le ofera astfel copiilor o mai buna organizare a timpului, pot participa la temele copiilor, dar si atunci cand acestia au “neplaceri” la scoala, ii pot sustine si le pot oferi solutii.

Poate pentru ca o cina poate transforma membrii familiei intr-un „grup”. Si stim cat de importanta este nevoia noastra de “apartenenta” la un grup, mai ales la unul in care ne simtim iubiti, nu-i asa?

Sau poate pentru ca, de fapt,  copiii, chiar mai mult decat adultii, au nevoie de ceva pe care sa se poata baza in fiecare zi, de ceva care sa le ofere acea securitate, acea siguranta. Si este frumos si interesant sa imparti momente (si mancarea!) cu cei dragi tie!

Citeste si: Conteaza atat IQ-ul, cat si anturajul in care creste un copil

Cat de des sa cinam impreuna cu cei dragi?

Cat mai des! Cu cat mai des, cu atat mai bine, spun studiile. Ideal ar fi ca ambii parinti sa fie prezenti la cina luata “in familie”, dar fiindca in prezent, in tot mai multe cazuri, mama si tata sunt separati sau au un program diferit la serviciu, atunci acest minunat obicei va fi destul de greu sa-l implementezi, nu-i asa? De aceea, facem ce putem, anumite zile, copilul/copiii vor lua cina cu mama, in alte zile cu tata, si in weekend, impreuna, sau cel putin o zi pe saptamana impreuna.

Merita efortul aceasta cina “in familie”. Merita sa fii inconjurat de cei dragi, sa simti energia oamenilor iubiti, va ajuta sa construiti “identitatea familiei”. Cina in familie nu e (doar) despre mancare.

S-ar putea sa te intereseze si: Stiai ca telefonul si retelele sociale iti distrag atentia de la copilul tau?

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here