Ce cuvinte ar trebui sa ii spui copilului mai des?

Foto: baby-chick.com

Atunci cand esti mic si inca nu ai inca acea capacitate de a filtra corect informatiile, inveti despre lume, despre viata si despre tine, din mesajele pe care ti le ofera ceilalti. Prima persoana de la care invata copilul esti, parintele. Tu ii arati copilului ce poate sa faca si ce reprezinta el.

Care sunt acele cuvinte sau expresii pe care copilul ar trebui sa le auda mai des?

Este foarte important sa exprimam in cuvinte ceea ce simtit fata de copil, iubirea fata copil. Si subliniez acest lucru, pentru ca foarte multi dintre noi, cei care suntem astazi parinti nu am crescut cu iubirea aceasta exprimata in cuvinte, ci doar exprimata prin gesturi. Poate multi dintre noi nu am auzit acel “te iubesc”, “esti cea mai importanta persoana pentru mine” si tot felul de astfel de declaratii, care fac bine si care vin ca o confirmare. Copilul are nevoie sa fie ingrijit, sa i se asigure tot felul de lucruri in viata de zi cu zi, dar are nevoie si de aceste cuvinte ca o reconfirmare si ca o asigurare a faptului ca noi suntem acolo pentru el si ca da, iubirea noastra este necoditionata” spune Cristina Petrescu, psihoterapeut.

Si daca laudam copilul prea des?

Il laudam in functie de realizarile pe care le are si in functie de varsta, adica nu mai putem sa laudam copilul de 13 ani ca se leaga singur la sireturi sau ca face lucruri pe care este normal sa le faca, sunt achizitii firesti la varsta lui. Trebuie sa avem grija cum impartim aceste laude, pentru ca la un moment dat ele nu mai reprezinta nimic pentru copil, daca ii oferim la fiecare pas cate o lauda (…), poate sa ajunga la o autosuficienta” explica psihoterapeutul.

Urmareste aici mai multe:

Citeste si: Copile, te iubesc, te apreciez, cred in tine, esti un om minunat!

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here