10 semne care arata ca esti un parinte mult prea protector cu copilul tau!

Este firesc sa vrei sa-ti protejezi copilul si sa stie ca mereu va avea sprijinul tau. Insa ce inseamna sa fii un parinte protector si cand exagerezi sau, mai bine spus, care sunt granitele sanatoase ale unei astfel de atitudini? Stiai ca de multe ori, avem de a face cu propriile noastre temeri.

Cum iti dai seama daca esti un parinte mult prea protector pentru copilul tau?

  1. Copilul este mult prea usor iritabil

Nu este vorba ca nu stie cum sa-si exprime emotiile, ci pur si simplu este mult prea usor iritabil, indiferent despre ce situatie este vorba. Este „suparacios” si pare ca este nemultumit de sine, de tine, de ceilalti. In acest caz, copilul are nevoie de iubire si de incredere din partea ta, potrivit Moms.

Citeste si Fricile copiilor si stilul de parenting

  1. Se vede o schimbare in cercul de prieteni al copilului

Stilul tau de a te comporta, ca parinte, poate fi discutat in grupul de copii si de adolescenti. Daca observi ca este ceva in neregula sau este ceva schimbat fata de cum obisnuia sa fie inainte, cel mai indicat este sa stai de vorba cu copilul tau si sa vedeti impreuna, ce s-a intamplat.

  1. Dictezi frecvent deciziile/alegerile copilului

Poti face un pas in spate si sa constientizezi faptul ca, de cele mai multe ori, tu alegi in locul copilului tau. Se intelege faptul ca atunci cand este minor, are nevoie de sfaturile tale, dar ghici ce? Si copilul poate sa aleaga, poate avea preferinte, activitati care-i plac sau nu… De cele mai multe ori, parintii cred ca asa este cel mai bine pentru copilul lor (urmand aceleasi obiceiuri chiar si cand copilul devine adult). Cati dintre tineri ajung sa urmeze facultatea/cariera visurilor parintelui si nu cea cu care rezoneaza ei?

  1. Observi un nivel inalt de anxietate la copil

Ingrijorarile, in general, au si o parte pozitiva deoarece te ajuta sa previi eventualele pericole/amenintari exterioare. Atunci cand esti mult prea protectort, de obicei ii insufli (constant!) copilului si temerile tale. Se prea poate ca cel mic sa se simta, tot timpul, in alerta, intr-un mediu care nu pare sigur pentru el. Cel mai indicat este sa-ti schimbi atitudinea si sa vedeti si partea frumoasa a situatiilor. Invata-l ca poti gasi intotdeauna solutii.

Citeste si Frica: cand este o etapa fireasca a copilariei si cand devine o problema?

  1. Copilul apeleaza la tine pentru absolut orice situatie

Nu este in regula atunci cand copilul prefera sa stea sub „aripile” tale, chiar si atunci cand nu exista un pericol sau atunci cand situatia cu care se confrunta este foarte simpla de rezolvat. Iti poti da seama, ca parinte, cand copilul devine dependent de tine si cand prefera sa-i rezolvi tu problemele.

  1. Copilul poate avea o carenta (lipsa) in ceea ce priveste abilitatile sale sociale

Cu cat mai hiperprotector esti tu, cu atat copilul va sti mai putin cum sa relationeze cu ceilalti din jurul sau. Relatiile interumane sunt importante indiferent de varsta copilului. Lasa-l sa-si faca prieteni, sa interactioneze cu diferite tipuri de personalitati si temperamente, iar micile conflicte intre semeni ar fi bine sa-l lasi sa si le rezolve singur si sa intervii neaparat atunci cand iti cere ajutorul sau cand este intr-o situatie de bullying.

  1. Iti este foarte greu atunci cand te desparti de copilul tau

Daca iti este dificil sa-i permiti copilului sa se dezvolte atat emotional, cat si mental in ritmul lui, atunci s-ar putea sa fii mult prea protector cu el. Incearca sa-i „dai drumul” pentru a putea sa descopere lumea si singur, in stilul lui.

  1. Nu vrei sa tii cont si de alte stiluri/metode de parenting

Atunci cand refuzi diferite activitati interesante pentru copil doar din cauza ingrijorarilor tale imaginare, se prea poate sa fii un parinte care-l protejeaza prea mult.

  1. Si parintii tau au fost, la randul lor, prea protectori cu tine

Poate nu ai constientizat, pana acum, ca oferi mai departe tot ceea ce ai primit. Cand suntem copii, preluam informatia de la parinti, in mod inconstient, si daca nu ne dam seama de ele, exista posibilitatea de a transmite niste credinte gresite copiilor nostri.

  1. Intensitatea temerilor tale te poate coplesi

Da, ingrijorarea este buna in anumite situatii, insa atunci cand te simti alarmat tot timpul, pregatit sa treci „muntii” cand vine vorba despre copilul tau, s-ar putea ca starile de anxietate sa te copleseasca la un moment dat, scrie Moms, si pur si simplu sa nu mai vezi prea limpede anumite lucruri.

Citeste si Ne nastem cu credinte si convingeri preluate de la parinti?

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here