Scoala canadiana, un nou model de educatie in Romania

Un nou model de educatie in Romania este propus de scoala canadiana, concept pentru prima data accesibil in Europa Centrala si de Est, prin intermediul scolilor Maple Bear si al noului model de franciza educationala. Acest model vizeaza o educatie completa a copilului – fizica, intelectuala, emotionala si sociala, in care trei componente sunt fundamentale: creativitatea, colaborarea si gandirea critica. Canada se situeaza in mod constant printre primele sase tari din lume, din punct de vedere al sistemului educational, conform evaluarii OECD PISA in randul elevilor de la nivel international.

Vezi si Ce inseamna sistemul de invatamant dorit de Finlanda? 

In clasamentul PISA, Canada ocupa locul sase, depasind toate tarile vorbitoare de limba engleza din lume (Regatul Unit care ocupa locul 23 sau SUA, de pe locul 31) si se situeaza inaintea liderilor economici si educationali din Europa (Franta de pe locul 25 sau Germania, de pe locul 13). In cadrul ultimei evaluari PISA, Romania ocupa locul 48. In Romania, Maple Bear intentioneaza sa deschida 10 unitati scolare pentru invatamantul prescolar, primar si gimnazial, luand in calcul posibilitatea de a se extinde si in zona invatamantului liceal.

Yann Bidan, Director General Maple Bear Europa Centrala si de Est

„Peste 85% dintre locurile de munca ale anului 2030 nu au fost inca inventate, conform Institutului pentru Viitor (IFTF). Cum poate educatia sa pregateasca copiii pentru meserii care inca nu exista? Ce scoli am putea sa le oferim copiilor pentru a le asigura succesul in viitor? Cata vreme nimeni nu stie ce ne rezerva viitorul, raspunsul este pur si simplu codificat in „metodologia invata sa inveti”. Daca le dezvoltam copiilor abilitatile si dragostea de a invata si de a dobandi cunostinte, ei vor fi pregatiti sa faca fata oricaror provocari si sa navigheze cu incredere intr-o lume a transformarilor profunde si rapide.Venim in regiunea Europei Centrale si de Est (CEE) si cautam parteneri locali pentru a infiinta scoli in Romania. Scolile noastre au o pozitionare unica pe piata. Maple Bear este in masura sa includa reglementarile locale in materie de educatie, oferind programe curriculare locale integrate, pe langa programul si metodologia canadiana. Astfel, deschidem mai multe optiuni educationale pentru elevii Maple Bear de la nivel local si international”, a declarat Yann Bidan, Director General al Maple Bear Europa Centrala si de Est.

Beneficiile educatiei bilingve

Canada este unul dintre liderii globali in furnizarea de educatie bilingva prin imersiune. Cercetarile demonstreaza ca, cu cat copiii sunt mai devreme expusi la o a doua limba, cu atat vor avea un inceput mai bun in viata. Bilingvismul este, de fapt, un avantaj care se extinde dincolo de aptitudinea de a deveni fluent in doua limbi, imbunatatind diferite functii mentale si abilitati sociale. Conform numeroaselor cercetari recente, copiii bilingvi au o capacitate mai mare de a se concentra, de a se angaja in activitati multi-tasking, de a se adapta schimbarii si de a rezolva probleme. In acelasi timp, acest tip de educatie intarzie aparitia unor boli precum Alzheimer si dementa, cu pana la 5 ani.

Scoala canadiana aduce cele mai bune practici din metodologia bilingva canadiana. Infiintat in urma cu numai 12 ani, acest tip de scoala este prezent astazi in 16 tari din intreaga lume cu peste 300 de unitati de invatamant prescolar, scolar si liceal si cu peste 35.000 de elevii. Modelul sau de afaceri de succes din scolile din intreaga lume i-a adus recent in Europa Centrala si de Est cu un plan de dezvoltare ambitios pentru urmatorii zece ani – de a dezvolta o retea vasta de scoli cu peste 15.000 de studenti.

Citeste si Modelul finlandez: pauzele dese – succesul invatarii rapide

Factorii-cheie ai sistemului de invatamant canadian:

  • abordarea „Invata sa inveti” in locul unui simplu transfer de informatii care pot deveni rapid depasite sau irelevante.
  • Investitia consistenta in cadrele didactice si in formarea profesionala, care reprezinta fundamentul intregului sistem.
  • O metodologie de predare care nu lasa pe nimeni in urma: peste 30% dintre elevii canadieni au ambii parinti nascuti intr-o alta tara. Copiii familiilor de imigranti nou-sositi sunt integrati suficient de repede pentru a avea performante la fel de bune cu cele ale colegii lor, intr-o perioada scurta de timp.

Singapore are, potrivit clasamentelor PISA & OCDE, cel mai performant sistem educational din lume. Cu o populatie de 5,6 milioane, are o piata de invatamant privata foarte competitiva. Prima scoala canadiana a fost infiintata in 2014, iar in prezent functioneaza 30 de scoli. Maple Bear detine 40% din piata scolilor private din Brazilia, cu 120 de scoli in 81 de orase,iar in India se situeaza in top 5 branduri de succes in invatamantul privat prescolar in ultimii 10 ani.

Vezi si Descopera British School of Bucharest la Ziua Portilor Deschise pentru prescolari!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here