Cat timp liber mai au copiii in zilele noastre, avand in vedere ca tot mai mult din timp le este ocupat de activitatile educative la scoala și de optionale. Potrivit Oanei Moraru, mentor didactic si parental, fondator Helikon Hub Educational pentru Romania, copiii pana in clasa a patra au nevoie de cel putin 4 ore pe zi de joaca libera. In opinia acesteia, copilul trebuie sa-si petreaca foarte mult timp afara, in contact cu pamantul, apa, aerul, elemente care ne compun si pe noi dinauntru.
,,Suntem corigenti la a da copiilor libertate si joc in aer liber si asta se vede pe copii”, sustine specialista in educatie aratand ca problemele de atentie, de concentrare, de hiperactivitate, agitatie si autocontrol vin din faptul ca prichindeii de astazi nu mai sunt in contact cu corpurile lor.
,,Contactul cu corpul se face traind mult in natura, explorand, tarandu-te, catarandu-te, jucandu-te, intrand in relatie si conflict cu celelalte grupuri de copii. Pana nu ai timpul asta in mainile tale, fara sa existe o voce din spate care sa-ti mestece experientele, sa ti le inmagazineze si ti le puna in sertarase, pana nu ai timpul asta cu tine, nu cresti un individ sanatos mental”, e de parere Oana Moraru.
In ceea ce priveste supravegherea foarte discreta din spate, aceasta nu are nimic de-a face cu libertatea copilului.
,,Vad la copiii din afterschool cu care lucrez si la copiii de la noi de la scoala ca ei poti fi impinsi si dresati sa faca multa carte, sa stea in scaune, dar cand le dai acele momente de joaca si libertate se joaca tulburator de exploziv si agresiv. Sunt ca niste animale scoase dintr-o cusca care au nevoie sa-si consume in 30 de minute tot ce au imbuteliat peste zi. Si un copil care se joaca cu atata explozie si nevoie de a-i da in cap celulilalt sau de-a-l impinge sau de-a tranti ceva sau de-a sparge nu-i un copil rau sau agresiv, e un copil caruia nu i s-au respectat nevoile fiziologice”, explica fondatoarea Helikon Hub Educational pentru Romania.
Referindu-se la generatia milenialilor, a copiilor si tinerilor pana in 30 ani, Oana Moraru spune ca trei sferturi din acestia au tulburari psihologice, mici nevroze si anxietati, principala cauza fiind explozia tehnologiei care a creat un tip de dependenta si decuparea organismului uman de tot ce inseamna viata, vibratie, soare, vant, nisip, firul ierbii.
,,Copiii nu sunt lasati sa puna mana pe nimic. Decuparea de sine duce la nevroze, anxietati, depresii. Cea mai mare rata a depresiei acum o avem in randul copiilor. Niciodata copiii de-a lungul istoriei nu au fost atat de depresivi ca acum sau cu probleme de stomac, de aciditate, pe fond nervos. Daca nu esti in contact cu substantele din care esti construit tu, in interior, practic esti decupat de ecosistem si nu ai cum sa cresti sanatos”, e de parere Oana Moraru.
Vezi si Oana Moraru: ,,Nu facem temele de dragul de-a le termina!”