Gradinita obligatorie de la grupa mica. Opinia unui director de gradinita

Gradinita va deveni obligatorie din toamna anului 2020 pentru copiii care au implinit 5 ani. Acestia vor fi inscrisi in mod obligatoriu in grupa mare. Din 2023, copiii de 4 ani vor fi inscrisi in mod obligatoriu la gradinita, iar din 2030 va deveni gradinita obligatorie de la grupa mica. Aflati aici opinia unui director de gradinita.

Anamaria Radu, directorul Gradinitei nr. 168 din Bucuresti e de parere ca desi Ministerul Educatiei s-a gandit ca prin aceasta masura vine in sprijinul parintelui si ca intelege importanta invatamantului prescolar, este foarte dificil de pus in aplicare, expunand trei motive.

,,In primul rand nu sunt suficiente gradinite sa poata acoperi cererea, in al doilea rand trebuie sa ne gandim ca la varsta aceasta, mai ales la grupa mica, copiii se imbolnavesc (dintr-o luna copilul doua saptamani se imbolnaveste), ori se va face coada la medici pentru ca in general copilul ca sa fie primit in colectivitate trebuie sa aduca acea adeverinta medicala daca lipseste trei zile. Nici imunitatea copilului nu e suficient de bine dezvoltata, astfel ca este foarte greu sa se asigure continuitatea si obligativitatea. In al treilea rand, in momentul in care este obligatoriu trebuie sa te gandesti la parintii care lucreaza si la faptul ca acei parintii au optat pentru gradinita cu program prelungit. Dar poate ca acel parinte nu isi permite sa plateasca programul prelungit si atunci fiind obligatoriu, statul ar trebui sa-l ajute si nu stiu daca sunt fonduri sa-l poate ajuta”.

Tichetele sociale, o rezolvare pentru copiii nevoiasi, in ceea ce priveste frecventarea gradinitei?

Copiii care provin din familii fara posibilitati financiare si care frecventeaza zilnic gradinita primesc un stimulent educational, potrivit unui act normativ in vigoare. Tichetul social se acorda fiecarui copil, are o valoare de 50 de lei pe luna si poate fi folosit de parintii acestuia pentru a cumpara mancare, haine si rechizite. In opinia directorului Gradinitei nr. 168 din Capitala, tichetele sociale nu sunt o rezolvare pentru copiii nevoiasi, in ceea ce priveste frecventarea gradinitei, mai ales daca aceasta devine obligatorie.

,,Sunt organizatii care sprijina copiii, avem si noi sase copii carora o anumita fundatie le plateste gradinita, dar nu este o solutie… In momentul in care este ceva obligatoriu, lucrurile trebuie sa fie foarte clare”, a declarat Anamaria Radu.

Urmariti filmul integral aici

Autor: Alexandra Manaila

Mai puteti viziona pe aceeasi tema

Cum sa alegi gradinita potrivita

Sfaturi pentru parintii care-si duc prima oara copiii la gradinita

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here