Afla cum poate fi educatia intr-un mediu fara bullying

Chiar daca in contextul pandemiei regulile sunt stricte acum in scoli, gradinite si crese, agresiunile de orice fel, bullyingul sunt fenomene care nu dispar de la sine. Dimpotriva, fricile, anxietatea, lipsa de socializare si lipsa de apropiere fizica, nevoia copiilor de a fi vazuti si valorizati fac ca anumite comportamente de tip bullying sa creasca pe termen lung si sa gaseasca noi forme de manifestare si in mediul virtual. Afla cum poate fi educatia intr-un mediu fara bullying.

Noua lege de prevenire a bullyingului, normele de implementare in institutiile de invatamant, care se aplica incepand cu acest an scolar, ofera parghii clare pentru ca mediul scolar, fie el fizic sau virtual, sa fie sigur si placut atat pentru copii, cat si pentru profesori, pentru ca numai intr-un mediu placut si securizant invatarea are loc si copiii pot fi performanai. In societatea romaneasca se stie inca prea putin despre ce este si ce nu este bullyingul, ce consecinte grave poate avea asupra copiilor, cum se poate preveni bullyingul si care sunt adevaratele cauze ale acestuia. De asemenea, multe cadre didactice inca nu stiu ce prevede noua lege si regulamentul scolii, precum si atributiile si componenta comisiilor privind violenta care trebuie sa fie innoite, iar scolile sa aiba “toleranta zero la violenta”.

Vestea buna este ca acum exista un loc unde cadrele didactice se pot informa si se pot chiar forma, asa cum cere noua legislatie, pe platforma www.educatiefarabullying.ro. Specialistii romani care lucreaza de mai bine de 3 ani la reglementarea problematicii bullyingului in randul copiilor din Romania vin acum in sprijinul cadrelor didactice si prin video-conferinta „Educatie fara Bullying”.

Orice cadru didactic se poate inscrie gratuit sa participe activ la conferinta, pe www.educatiefarabullying.ro. Conferinta va avea loc online, sambata 24 octombrie 2020, intre 9:30 si 13:00.  Participantii la video-conferinta“Educatie fara bullying” vor primi:

  •  informatii si raspunsuri personalizate la intrebarile lor despre noile reglementari din legea educatiei si normele de prevenire a bullyingului in mediul educational;
  • cum pot cadrele didactice sa actioneze in prevenirea bullyingului si cum pot aplica corect instrumentele si noile norme metodologice de prevenire si combatere a bullyingului;
  • modul in care se poate identifica comportamentul de tip bullying in cadrul unitatilor de invatamant si ce se poate face eficient in cazul in care apar astfel de comportamente.
  • diploma de participare

Intra acum si inscrie-te gratuit pe www.educatiefarabullying.ro  pentru a beneficia de toate aceste resurse. Cadrele didactice au nevoie mai mult ca oricand sa colaboreze cu psihologi si consilieri scolari pentru a afla ce pot face pentru a preveni si combate bullyingul in randul copiilor de care se ocupa. Bazele prevenirii se pun in perioada de educatie timpurie, ceea ce face ca primii interesati si responabili de acest lucru sa fie parintii si cadrele didactice din crese, gradinite si scoli primare.

Bullying-ul este una dintre cele mai mari provocari din mediul scolar si un factor important care influenteaza echilibrul emotional al elevilor, cu un puternic impact asupra climatului scolar. De multe ori comportamentele de bullying apar inca din clasele primare, la inceput la un nivel subtil, crescand in intensitate cu timpul. In acest punct este deja dificil de intervenit si de schimbat rolurile insusite de elevi in dinamica de bullying. Cadrele didactice se pot simti lipsite de resurse atunci cand se confrunta cu astfel de situatii la clasa, iar parintii le cer solutii. Rolul nostru, al specialistilor, este sa venim in sprijinul cadrelor didactice cu resurse practice pe care le pot aplica la clasa, pentru a fi aliniate cu legea in vigoare, care cere astfel de formari profesionale tuturor cadrelor didactice.”, spune Adriana Mitu, psiholog Asociatia Parintilor Isteti.

Campania «Educatie fara bullying in Sectorul 3, Bucuresti» este organizata de Asociatia Parintilor Isteti in parteneriat cu Itsy Bitsy FM si Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti si este finantata de Primaria Sector 3 Bucuresti cu fonduri nerambursabile de la bugetul local.

Toate aceste masuri legale create in beneficiul copiilor sunt in aceeasi masura foarte benefice si pentru cadrele didactice, care isi pot desfasura activitatea educativa intr-un mediu armonios, prielnic actului educational.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here