1 din 4 copii este umilit in mod repetat la scoala, in fata colegilor

1 din 4 copii este umilit in mod repetat la scoala, in fata colegilor. 1 din 6 copii este batut in mod repetat. Iata cateva date ingrijoratoare despre bullying-ul din scolile din Romania.

Citeste si: Bullying-ul incepe acasa. Si continua la scoala!

Conform raportului Organizatiei Mondiale a Sanatatii, la nivel european, Romania se afla pe locul 3 la bullying in clasamentul celor 42 de tari in care a fost investigat fenomenul.

Ingrijorator s-a aratat si rezultatul studiului „Bullying-ul in randul copiilor. Studiu sociologic la nivel national”, realizat de catre Organizatia Salvati Copiii, care a scos in evidenta urmatoarele:

  • 1 din 4 copii era umilit in mod repetat la scoala, in fata colegilor
  • 1 din 5 copii umilea in mod repetat un alt copil la scoala
  • 1 din 6 copii era batut in mod repetat
  • 3 din 10 copii erau exclusi din grupul de colegi, in mod repetat, in scoala
  • 4 din 10 copii afirma ca un alt copil a cerut cuiva sa nu se joace sau sa vorbeasca cu ei
  • 8 din 10 copii afirma ca au fost martorii unei situatii in care un copil este umilit de alt copil
  • 8 din 10 copii afirma ca au fost martorii unei agresiuni usoare (imbranciri sau lovire usoara), dar repetate
  • 7 din 10 copii au fost martorii unei situatii de bullying in mediul scolar
  • 5 din 10 spun ca scoala nu ia in serios problema bullying-ului

Potrivit Asocitatiei Telefonul Copilului, in 2016, sesizarile legate de fenomenul de bullying au crescut cu 25% fata de anul precedent. Formele in care s-a manifestat fenomenul bullying au fost: insulte, jigniri, porecle, sarcasm, loviri, imbranciri si intimidare, denigrare, insulte cu privire la statutul social. Abuzul de tip bullying a avut loc, cu precadere, in scoala sau la gradinita si in mediul online. De asemenea, cei reclamati ca fiind bullies/agresori au fost, in proportie de peste 97%, tot copii.

Efectele fenomenului de bullying sunt negative pentru dezvoltarea copiilor si adolescentilor, precum si pentru un traseu educational si emotional normal.

Copiii care sunt victime ale violentei psihologice (bullying) pot experimenta scaderea increderii in sine, depresia, abandonul scolar, scaderea rezultatelor la invatatura, ajungandu-se uneori pana la sinucidere.

Ceea ce le lipseste persoanelor care sunt implicate in bullying, sustine Mirela Horumba, Psihologul parintilor, „este securizarea emotionala. Este un soi de carenta afectiva cu care am crescut. Suntem fiinte umane. Ceea ce ne lipseste sau avem nevoie sa (re)invatam este sa ne tratam fiecare, cu demnitate„.

Citeste si: Accesul la internet si bullyingul, noile pericole pentru copii

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here