Suport GRATUIT pentru anxietate si atacuri de panica in perioada crizei COVID-19

In contextul raspandirii infectiei cu Coronavirus COVID-19 la nivel national si al starii de ingrijorare generata in randul populatiei, depreHUB, primul hub antidepresie din Romania, deschide Helpline-ul Anti-Anxietate 0374.456.420 – Suport GRATUIT pentru anxietate si atacuri de panica in perioada crizei COVID-19.

 Helpline-ul 0374.456.420 poate fi apelat gratuit, 24/7,de catre persoanele care se confrunta cu anxietate si atacuri de panica. Peste 35 de voluntari depreHUB, studenti sau absolventi ai facultatilor de psihologie, ofera in acest moment suport conform unui protocol specific pentru anxietatea generata de criza COVID-19. De asemenea, in limita timpului disponibil, specialistii depreHUB asigura si sesiuni de consiliere gratuita, cu durata maxima de 30 minute, pentru gestionarea si prevenirea atacurilor de panica.

Yolanda Cretescu, psiholog clinician

 “Focarul de coronavirus poate avea un impact deosebit de mare asupra sanatatii emotionale, acolo unde exista un fond anxios sau diagnostice de tulburari emotionale. Frica si anxietatea de boala pot fi coplesitoare, imbracand diverse forme, de la anxietate usora, medie, generalizata, ipohondrie si pana la atacuri de panica. De aceea, pe langa recomandarile medicale si ajutor logistic, este nevoie si de sprijin emotional: de atentie la propria persoana, dar si la cei din jur, acceptare, intelegere si de asigurarea suportului specializat in cazul persoanelor cu predispozitie anxioasa. Prin deschiderea Helpline-ului 0374.456.420 dorim sa venim in intampinarea acestei nevoi si sa asiguram psihoeducatie si suport In situatiile de anxietate si atac de panica”, a afirmat Yolanda Cretescu, psiholog clinician, psihoterapeut adlerian, fondatoarea proiectului depreHub si presedintele Asociatiei Happy Minds.

 Categoriile cele mai predispuse la anxietate sunt adultii cu tulburari emotionale, copiii si medicii sau alti furnizori de servicii medicale. In timp ce unele persoane privesc situatia mai relaxat sau stau intr-un grad de alerta rational, altele se ingrijoreaza peste masura, ajungand la episoade de anxietate si atacuri de panica. Pentru acestea din urma, construirea de mecanisme constiente si rationale de coping este absolut necesara.

 In vederea diminuarii anxietatii si a pastrarii echilibrului emotional in perioada raspandirii infectiei cu COVID-19, Psih. Yolanda Cretescu recomanda:

 1. Mentineti-va calmul si rationalitatea

 In astfel de situatii de criza, cand incertitutinea este mare sau evolutia lucrurilor este foarte rapida, stresul, nelinistea si teama sunt trairi absolut firesti. Insa este important sa faceti diferenta intre ingrijorarea sanatoasa, care va ajuta sa va pastrati in zona de preventie, si ingrijorarea paralizanta, care va poate duce in zona de risc emotional. Permiteti-va timp sa observati si sa exprimati ceea ce simtiti. Stabiliti-va scopuri clare si masuri realiste de precautie: informarea corecta, respectarea masurilor de igiena si mentinerea in zona de siguranta financiara, spatiala, relationala si emotionala. 

  1. Acceptati nesiguranta si ceea ce nu puteti controla

Panica apare atunci cand oamenii supraestimeaza o amenintare si isi subestimeaza abilitatile de a face fata noii situatii. Luati masuri in privinta lucrurilor asupra carora aveti control, precum spalatul frecvent pe maini, evitarea zonelor aglomerate, respectarea distantei minime intre persoane, si evitati ruminarea asupra incertitudinii infectarii sau a unui final nefericit. Suntem ceea ce gandim si cu totii functionam dupa o schema simpla: gand – emotie – comportament. Gandurile noastre cu privire la iminenta pericolului sunt ganduri irationale, nesustinute in plan real, insa emotiile asociate acestor ganduri sunt reale si genereaza comportamente de anxietate care supun organsimul la un stres continuu, cu  repercursiuni asupra sistemului imunitar.

  1. Pastrati o rutina zilnica, atat cat este posibil

Satisfacerea nevoilor de baza, chiar si in aceasta perioada, poate avea un impact pozitiv asupra starii emotionale. Incercati sa pastrati o alimentatie echilibrata, sa practicati exercitii fizice, sa aveti un somn odihnitor si sa ramaneti conectati cu prietenii, familia si lucrurile care va plac.

Pentru a preveni acapararea si alimentarea inutila cu ingrijorari, focusati-va atentia pe gasirea si exploatarea unor beneficii generate de situatie. Diminuarea activitatii sociale sau laborale poate insemna o oportunitate pentru a petrece mai mult timp cu familia sau pentru a face lucruri importante pentru propria persoana. Atentia ramane astfel focusata pe voi, mintea ia decizii corecte si emotiile stau intr-un balans sanatos.

  1. Moderati expunerea la avalansa mediatica

 Pastrarea conectarii cu autoritatile si cu media este utila, atata timp cat nu va lasati acaparati de furtuna mediatica si luati in calcul doar informatiile verificate prin surse oficiale. Bombardarea permanenta cu informatii, schimbarea ritmului de somn, lipsa controlului asupra gandurilor si a perspectivei pozitive, precum si lipsa evaluarii realistice a situatiei pot duce la un nivel ridicat de oboseala mentala, fizica si emotionala. Astfel, ca reactie de adaptare la acesti stimuli de stres, mintea si corpul reactioneaza si apare predispozitia la atacuri de panica.

Initiativa deschiderii Helpline-ului Anti-Anxietate vine dupa ce, la finele anului 2019, depreHUB a lansat TelVerde Antidepresie 0800 0800 20. In primele 5 luni de activitate, voluntarii depreHUB au preluat peste 11.000 de apeluri si au facut suport si redirectionare timp de peste 450 de ore. Tot In aceasta perioada, peste aproximativ 5000 de persoane si-au evaluat online starea emotionala prin intermediul evaluarilor initiale de anxietate si depresie puse la dispozitie gratuit, prin intermediul platformei depreHUB.

Citeste si: Depresia e tacuta si doare: afla aici despre primul hub antidepresie din Romania

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here