Centrele de plasament vechi vor fi desfiintate pana in anul 2021

viata in orfelinate

Centrele de plasament vechi vor fi desfiintate pana in anul 2021, intrucat Guvernul a adoptat un act normativ care prevede desfiintarea centrelor de plasament vechi pentru copiii aflati in grija statului. Din 2021 copiii aflati sub protectie sociala vor locui in case si apartamente de tip familial, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Nelu Barbu.

Vezi si Voluntari asteptati sa se implice in centrele de plasament din Romania

„In sedinta de guvern, la propunerea ministerului Muncii si Justitiei Sociale, Guvernul a adoptat un act normativ prin care se modifica si se completeaza Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului. Principalele schimbari vizeaza dezinstitutionalizarea copiilor pana la finalul anului 2020, incurajarea plasamentului in familie sau la rude, prin acordarea unei indemnizatii de sprijin, si interzicerea institutionalizarii copiilor in centre de plasament, asa cum le stim in acest moment existente in tara noastra. Actul normativ adoptat de guvern introduce obligatia autoritatilor de la nivel local, dar si a furnizorilor privati de servicii sociale, de a inchide centrele de plasament de tip vechi sau de a reorganiza serviciile de tip rezidential pana pe 31 decembrie 2020. Dupa data de 1 ianuarie 2021 copiii vor primi ingrijire adecvata in case de tip familial, unde vor fi ingrijiti maximum 12 copii in fiecare casa sau in apartamente de tip familial, unde vor fi ingrijiti maximum sase copii in fiecare apartament”, a anuntat Nelu Barbu, la finalul sedintei de Guvern.

Reprezentantii centrelor de plasament care refuza desfiintarea acestora risca amenda intre 3000 si 10.000 de lei.

„Nerespectarea acestei prevederi, anume desfiintarea centrelor de plasament de tip vechi, va fi considerata contraventie si se va pedepsi cu o amenda cuprinsa intre 3000 si 10.000 de lei. De asemenea, prin modificarile aduse legii sunt stimulate si persoanele care doresc sa se implice in cresterea si ingrijirea unui copil separat de familie, prin introducerea unei indemnizatii de sprijin lunar in cuantum de 400 de lei. Decizia a fost luata dupa ce s-a constatat in timp ca plasamentul in familie sau la o persoana, o ruda, este mai eficient pe termen mediu si lung pentru copiii separati de familie”, a adaugat acesta.

Actul normativ adoptat prevede, de asemenea, ca reprezentantii Directiei Generale de Protectie a Copilului vor fi obligati sa ii ajute pe tinerii care parasesc sistemul social sa isi gaseasca un loc de munca si cazare. Purtatorul de cuvant al Guvernului precizeaza ca actul normativ creste, de asemenea, indemnizatia tinerilor care ies din sistemul social.

Citeste si Doua fetite, in plasament de urgenta

„Actul normativ are in vedere si cresterea calitatii vietii copiilor care urmeaza sa paraseasca sistemul de protectie sociala. A fost introdusa obligatia Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului sa le acorde sprijin tinerilor in cautarea unui loc de munca si a unui loc de cazare in ultimele sase luni de sedere in sistem, iar Serviciului Public de Asistenta Sociala sa pastreze legatura cu ei timp de doi ani. Tot pentru acesti tineri s-a stabilit cresterea indemnizatiei care se acorda la iesirea din sistem, de la valoarea unui salariu de baza minim brut la valoarea a trei salarii minime brute”, potrivit lui Nelu Barbu.

Premierul Viorica Dancila a decis sa introduca in echipa sa de consultari un reprezentant al tinerilor care a fost implicat in redactarea Declaratiei de la Bucuresti a copiilor si tinerilor din UE.

„Doamna prim-ministru a luat decizia consultarii tinerilor si copiilor in elaborarea tuturor actelor normative care ii privesc in mod direct. In acest sens, in echipa de consilieri a doamnei prim-ministru se va regasi in curand si un reprezentant al tinerilor sau copiilor care s-au implicat in redactarea si adoptarea Declaratiei de la Bucuresti a copiilor si tinerilor din UE privind consultarea copiilor si tinerilor in procesele de luare a deciziilor la nivel national si european. Declaratia aceea a fost inmanata doamnei prim-ministru in cadrul unui eveniment organizat la Palatul Victoria”, mai spune purtatorul de cuvant al Executivului.

Sursa: Mediafax

Citeste si Buget Zero pentru copiii cu dizabilitati si copiii din orfelinate. …

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here